La Vanguardia - Què Fem

Un aparador de les tendències de l’art

LA NOVENA EDICIÓ DE LA FIRA SWAB PORTA MÉS DE CENT ARTISTES EMERGENTS A MONTJUÏC

- L. ANTÚNEZ

Cada any acompleixe­n l’objectiu d’incrementa­r el nombre de programes, galeries i artistes representa­ts, tot i que mantenen una idea clara: “Volem que Swab sigui una fira d’art contempora­ni internacio­nal el màxim d’interessan­t possible, per atreure públic de Barcelona i de fora, però alhora volem que conservi la seva escala humana”, ens explica el director, Joaquín Díez-Cascón.

Art internacio­nal

Enguany, la fira celebra la novena edició i hi participen 73 galeries que exhibiran l’obra d’un centenar d’artistes espanyols i de creadors procedents de 25 països, com els Estats Units, Corea, el Japó, l’Argentina, Mèxic, Xile, etc.

A més dels programes habituals, incorpora cinc nous programes de comissaria­t independen­t, entre els quals destaquen Focus Magreb, que recull l’obra de diversos collectius artístics del Marroc, Algèria i Tunísia, com Le18 i BAC Art Center, i també Cross-Boundaries. Moving Images from Xina, que ha convidat tres cineastes xinesos emergents, Liu Hao, Ju Angi i Yu Depeng, a rodar la seva primera peça de videoart a Barcelona. Les obres resultants es projectara­n gratuïtame­nt a l’exterior del Pavelló Italià de Montjuïc i a l’Arts Santa Mònica durant la fira.

Escena barcelonin­a

La celebració de Swab coincideix amb la del Gallery Weekend, i no és casual. “Si vols que els col·leccionist­es i els profession­als del món de l’art vinguin a Barcelona, has de plantejar propostes potents. Per això, és molt important sumar”, diu el director, i insisteix que aquest cap de setmana de l’art també està adreçat a la ciutadania. “Un dels objectius principals de la fira continua sent el d’eliminar l’aparent eli- tisme que hi ha al voltant de l’art i crear proximitat entre públic, artistes i galeries”.

Per això, a Swab també hi trobarem el programa In & Out, que presenta l’obra de deu artistes de galeries de Barcelona, com Lucía C. Pino, Lúa Coderch, PSJM i Pep Vidal. “És una manera que la gent sàpiga què està passant a l’escena artística de la ciutat”, diu Díez-Cascón. També inclouen el programa Swab Seed, que, després d’estrenar-se amb èxit l’any passat, torna a descobrir-nos “espais alternatiu­s i experiment­als que estan canviant el funcioname­nt tradiciona­l de les galeries”, com l’Espai Colona, Homesssion i Bar Project, entre d’altres. “Això no és el futur, és el present. Tots plegats estan creant el teixit que cal, a Barcelona, perquè per fi sigui una ciutat de referència en el món de l’art”, conclou.

SWAB

PAVELLÓ ITALIÀ. DAVANT DE LA FONT MÀGICA DE MONTJUÏC. DEL 29 DE SETEMBRE AL 2 D’OCTUBRE. DJ. (AMB INVITACIÓ); DV., DE 16 A 21H; DS., DE 12 A 21H; DG., DE 12 A 20.30H. PREU ENTRADA 1 DIA: 9 € (ANTICIPADA), 12 € (TAQUILLA). • Swab.es

 ??  ?? Obra d’Andrés Galeano, representa­t per la galeria Hans & Fritz Contempora­ry.
Obra d’Andrés Galeano, representa­t per la galeria Hans & Fritz Contempora­ry.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain