La Vanguardia - Què Fem

Escalada amb Milú

ELS PETITS PODEN EMULAR ELS GRANS ESCALADORS AL MUSEU D’HISTÒRIA

- JAMES BEGG

El 3 de juny del 1950, una expedició francesa encapçalad­a per Maurice Herzog va assolir l’Annapurna, el primer cim de més de 8.000 metres conquerit per l’home. L’èpica ascensió va inspirar Hergé a l’hora de crear Tintín al Tibet, un dels títols més celebrats de la seva col·lecció. L’exposició L’aventura d’aquell jove reporter belga al Tibet, oberta al Museu d’Història de Catalunya fins al 9 d’octubre, relaciona ambdues històries, la real i la imaginada, i ret homenatge tant a l’expedició d’Herzog com a les successive­s expedicion­s catalanes a l’Annapurna dels anys 1974, 1984 i 1987.

Teràpia tibetana Tintín al Tibet és el treball més personal d’Hergé. En aquell moment, l’autor patia una forta crisi espiritual i la seva creació va constituir una veritable teràpia introspect­iva. A través de les vinyetes, l’il·lustrador belga mostra la part més humana i transcende­nt de Tintín i alhora dóna via lliure a la seva fasci- nació per la cultura tibetana.

Des de la primera edició de l’obra, el 1958, es calcula que se n’han venut més de 250 milions d’àlbums arreu del món, en més de cent idiomes. La publicació del llibre va coincidir amb la fugida del dalai-lama cap a l’Índia, escapant de la repressió xinesa. Una qüestió que, més de mig segle després, continua d’actualitat.

Molts elements d’aquesta aventura, des dels paisatges nevats i els vestits dels monjos tibetans fins a les petjades del monstruós home de les neus, han passat a formar part de la nostra imatge collectiva del que és el Tibet.

Entre mite i realitat A partir del còmic, l’exposició ens acosta a la història, la geografia i la cultura tibetanes, així com al món de l’alpinisme. La mostra, que ocupa un espai de 150m2, també exhibeix objectes i fotografie­s de les expedicion­s a l’Annapurna, tant la de Maurice Herzog del 1950, que va inspirar les vinyetes d’Hergé, com les diverses expedicion­s catalanes del 1974, el 1984 i el 1987. A banda dels objectes, les fotografie­s i els dibuixos, els amants de les aventures de Tintín podran apreciar una maqueta en cartró i espuma de l’avió estavellat a la neu que dóna peu a la història, així com un ieti a escala natural.

Ascensió al rocòdrom Per la Mercè, el museu es converteix en un escenari d’aventura digna dels més grans alpinistes o del mateix Tintín! Un rocòdrom de sis metres d’alçada instal·lat al vestíbul emularà una paret de l’Himàlaia i els visitants es posaran en la pell dels explorador­s i els xerpes més intrèpids i valents.

Dos monitors ajudaran a tothom qui vulgui escalar-lo i aportaran les indicacion­s i el material i les mesures de seguretat necessàrie­s per fer-ho sense problemes. D’aquesta manera, grans i petits intentaran arribar fins al cim tal com ho van fer les primeres expedicion­s a l’Annapurna. Maurice Herzog va arribar-hi l’any 1950, i Enric Lucas i Nil Bohigas van ferho l’any 1984. Tots ells van aconseguir grans gestes per al món de l’alpinisme.

 ?? FOTO: CLARA MAGADÁN ?? El Museu es convertirà en un escenari d’aventura tot recreant una paret rocosa de l’Himàlaia.
FOTO: CLARA MAGADÁN El Museu es convertirà en un escenari d’aventura tot recreant una paret rocosa de l’Himàlaia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain