La Vanguardia - Què Fem

Els infants terribles

TIM BURTON TORNA A LES NOSTRES PANTALLES AMB UNA NOVA RONDALLA D’ESTÈTICA NEOGÒTICA PROTAGONIT­ZADA PER UNS NENS MOLT ESPECIALS COMANDATS PER EVA GREEN

- ENRIC ROS

Gràcies al cinema, Tim Burton ha aconseguit, com Peewee Herman o Willy Wonka, fer realitat el somni de viure per sempre en el paradís de la infància. Potser per això els seus films de ciència-ficció més adulta, com Batman (1989) i El planeta dels simis (2001), són alhora els més impersonal­s. Burton treu suc a tot el talent que té quan recu- pera les fascinacio­ns infantils per les cintes de monstres de sèrie B o els llibres il·lustrats d’Edward Gorey.

L’univers burtonià

Curiosamen­t, el director no semblava destinat a convertir-se en un autor comercial. Massa rar per al concepte d’animació de Disney, els primers a intuir el seu talent, va aconseguir cridar l’atenció dels grans estudis gràcies a l’èxit inesperat d’una petita producció com Beetlejuic­e (1988). A partir d’aquí, ha alternat els projectes d’estudi amb els films més personals, com Eduardo Manostijer­as (1990) o el seu homenatge a un altre cineasta al marge de les convencion­s, Ed Wood (1994).

En els darrers temps, Burton s’ha convertit en el gran artista del remake, en l’adaptador ideal de contes infantils o relats gòtics de publicacio­ns penny dreadful. Alhora, sembla haver trobat un cert punt d’equilibri entre el blockbuste­r trufat d’efectes especials i la mirada autoral. Els seus fans més puristes trobaran a faltar ara el seu desmitific­ador sentit de l’humor dels primers temps, però no hi ha dubte que Burton ha aconseguit convertir-se en un director respectat per la indústria sense renunciar al seu imaginari personal.

Elogi de la diferència

En la seva última pel·lícula, adapta la reeixida novella infantil il·lustrada amb fotografie­s La llar de Miss Peregrine per a nois peculiars, publicada el 2011 pel nord-americà Ramson Riggs; un material ideal perquè Burton construeix­i una nova féerie postmodern­a, en la qual es convoquen la imatgeria gòtica de Tod Browning i l’atmosfera innocent i alhora sinistra dels contes de fades.

El tema és un cop més purament burtonià: els protagonis­tes són unes criatures molt especials que es refugien de la resta dels humans gràcies a una mestra de cerimònies interpreta­da per la sempre imponent Eva Green, que aquí és també la doble espiritual del mateix director.

EL HOGAR DE MISS PEREGRINE PARA NIÑOS PECULIARES

DIR.: STEPHEN FREARS. GÈNERE: DRAMA BIOGRÀFIC. INT.: MERYL STREEP, HUGH GRANT, SIMON HELBERG, NINA ARIANDA, REBECCA FERGUSON. NACIONALIT­AT: REGNE UNIT. ANY: 2016.

 ??  ?? Els peculiars personatge­s del film estan basats en una novel·la infantil de Ramson Riggs.
Els peculiars personatge­s del film estan basats en una novel·la infantil de Ramson Riggs.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain