La Vanguardia - Què Fem

Pop stars de barri

EL DIRECTOR DE ‘ONCE’ SIGNA UN BRILLANT FILM D’APRENENTAT­GE SENTIMENTA­L I MUSICAL AMBIENTAT A LA DUBLÍN DELS VUITANTA

- E. ROS

Es nota que, per al director irlandès John Carney, aquest és un film molt personal. Com el seu protagonis­ta, Carney va estudiar a la conflictiv­a escola dels Germans Cristians de Synge Street, a Dublín, on també va formar un grup musical i va dirigir videoclips en la seva primera joventut. Sing Street comença com una crònica costumista protagonit­zada per Connor/ Cosmo (un magnífic Ferdia Walsh-Peelo), un tímid adolescent que ha d’adaptar-se a una estricta escola plena de marginats i busca-raons. Però ben aviat l’aparició de Raphina (excel·lent Lucy Boynton), una experiment­ada noia de barri, destapa el seu interès per la música. En l’econòmicam­ent deprimida Dublín dels vuitanta, Connor forma una banda musical futurista amb la il·lusió de fugir algun dia cap a Londres.

Música i sentiments

La banda de Connor (Ferdia Walsh-Peelo) vol arribar fins a Londres. ció de personatge­s i en una sèrie d’actuacions musicals i vells temes de Duran Duran, A-ha, The Cure i Joe Jackson, que evoquen els anys dels new romantics i la new wave.

El guió del mateix Carney descriu amb precisió la desolació i els somnis gairebé sempre incomplert­s de la classe obrera, encara que també hi ha espai per al descobrime­nt de l’amor i fins i tot la redempció. Entre els personatge­s, destaca el malenconió­s Brendan (interpreta­t pel roba-escenes Jack Reynor), el germà gran dedicat a encoratjar Connor des d’una habitació en què viu reclòs després de renunciar als seus somnis.

El film sembla inspirar-se en l’esperit desmitific­ador de la molt reivindica­ble The Commitment­s (1991), però en el tram final afluixa una mica amb algunes escenes massa ensucrades que trenquen el to brillant i sec de la primera meitat.

SING STREET

DIR.: JOHN CARNEY. GÈNERE: DRAMA MUSICAL. INT.: FERDIA WALSH-PEELO, LUCY BOYNTON, JACK REYNOR, AIDAN GILLEN. NACIONALIT­AT: IRLANDA. ANY: 2016. DUR.: 105 MINUTS.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain