La Vanguardia - Què Fem

Atenció: material humà molt fràgil

ROTENSTEIN ENS PROPOSA ENDINSAR-NOS EN L’OBRA MÉS AUTOBIOGRÀ­FICA DE TENNESSEE WILLIAMS COM QUI S’ENDINSA EN UN SOMNI, TOT PARLANT DE LA FAMÍLIA I LA CREACIÓ ARTÍSTICA

- R. OLIVER FOTO: D. RUANO

Què passa, si un unicorn perd accidental­ment la banya, dotada segons diuen de grans poders curatius? Doncs passa que l’unicorn perd alhora la seva especifici­tat i el seu simbolisme i es transforma en un cavall qualsevol, tan vulnerable com qualsevol altre. L’unicorn és la figureta de vidre que més s’estima la Laura d’entre totes les que integren el fràgil zoològic que constituei­x la seva més preuada possessió. I la Laura és un personatge que Tennessee Williams va dissenyar prenent com a model la seva germana Rose, tan emocionalm­ent trencadiss­a com l’unicorn de la Laura. De fet, tots els membres d’aquesta fictícia família Wingfield, que de fictícia només en té el nom, s’assemblen d’allò més als de la família Williams. Començant pel Tom, l’alter ego del mateix Tennessee, convertit en narrador que dóna vida als fantasmes del seu passat.

Aquestes mares i aquests fills

Certament, l’univers personal i creatiu de l’autor d’Un tramvia anomenat desig, La rosa tatuada i Gata sobre teulada de zinc calenta sembla molt distant d’aquell altre que associem al Txékhov de La gavina. Tant com ho pugui semblar aquell vell sud de plantacion­s decadents amb un passat esclavista en què va créixer Williams i aquella Rússia rural plena de terratinen­ts mig arruïnats que retrata el gran Anton. Però ja sabeu que una virtut de la creació artística és saber saltar-se aquesta mena de fronteres per trobar llocs comuns entre els més distants paisatges.

L’any passat, el director Boris Rotenstein ens va oferir un molt personal, molt estimu- lant, i molt íntegre muntatge de La gavina. I en el moment de ficar- se de ple en l’obra de Williams s’ha adonat de fins a quin punt la mare i el fill d’aquella obra s’assemblen força a la mare i el fill d’aquesta altra. Mentre afirma estar fent realitat un somni en què, malgrat estar parlant l’un en anglès i l’altre en rus, ell i Williams s’entenien perfectame­nt, Boris ha trobat ja el fil comú de les complexes relacions entre aquestes mares i aquests fills que, per cert, són interpreta­ts per la mateixa actriu i el mateix actor. Al cap i a la fi, es tracta de l’art, de l’amor i de les dificultat­s tant en l’un com en l’altre.

EL ZOO DE VIDRE

DE TENNESSEE WILLIAMS DIR.: BORIS ROTENSTEIN INT.: ALÍCIA LORENTE, MERCÈ MANAGUERRA, JORDI ROBLES, JORGE VELASCO. LLOC: TEATRE AKADÈMIA. BUENOS AIRES, 47. METRO: HOSPITAL CLÍNIC. TEL.: 934 951 447. DATA: FINS AL 30/10. PREU: 18-22€. HORARI: DE DC. A DS., 20.30H; DG., 18H. • Teatreakad­emia.cat

 ??  ?? Rotenstein sosté el mirall en què es reflecteix la família de l’autor.
Rotenstein sosté el mirall en què es reflecteix la família de l’autor.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain