La Vanguardia - Què Fem

Classicism­e i contempora­neïtat

CAN FRAMIS S’APROPA A L’UNIVERS ESCULTÒRIC I ARTESANAL DE L’ARTISTA GERARD MAS

- L. ANTÚNEZ

Si haguéssim de determinar els referents artístics de Gerard Mas, ens hauríem de fixar en l’antic Egipte, en l’escultura grega arcaica, en la pintura gòtica i renaixenti­sta i en el més contempora­ni hiperreali­sme nord-americà. Ell beu d’aquestes influèncie­s per oferir una relectura de la tradició clàssica de la història de l’art, una nova visió carregada d’ironia, on mana la figuració i es perceben certs elements pop. És el cas de les seves dames renaixenti­stes, que fan bombolles amb un xiclet, porten ortodòncia o treuen la llengua descaradam­ent. Aquests bustos, esculpits en alabastre policromat, es poden veure a Can Framis en el marc de la mostra dedicada a aquest artista, guanyador del Premi Fundació Vila Casas d’Escultura l’any 2015.

Procedimen­ts clàssics

De pare pintor, Gerad Mas va optar per l’escultura i la continua treballant de manera artesanal, com es feia al segle XIX: dedica molt temps a modelar amb fang i després esculpeix rèpliques exactes del motllo utilitzant materi- als com l’alabastre i la fusta. “La fusta és viva, s’ha de tractar de manera especial, però el resultat final té un aire més arqueològi­c”, diu l’artista, que treballa prop de la natura, en el seu taller de Collserola.

És feta amb aquest material una de les seves instal·lacions recents, Ornitologi­es, compos- ta per caps humans de fusta envoltats per garses. “És una imatge onírica, com si fos un camp de carbasses o de melons i els ocells hi arribessin espontània­ment. Una imatge poètica sobre la relació dels éssers humans amb una natura que encara sobreviu i que té la seva bellesa”, diu i acla- reix que ha escollit les garses perquè són animals pels quals sent admiració, igual que les rates i els escarabats. “Són animals molt comuns, estan entre nosaltres, però no són gaire valorats, i no per això deixen de ser fascinants”.

En total, a la mostra hi trobareu una dotzena d’escultures que plantegen un diàleg entre el classicism­e i la contempora­neïtat, entre la transcendè­ncia i l’absurd. Peces amb una càrrega espiritual que Mas defineix d’aquesta manera: “Si et fixes en una pintura gòtica de Van Eyck, per exemple, t’adones que tots els cabells estan pintats un per un, amb aquella innocència gairebé infantil de voler deixar constància de tot. Són obres que tenen una aura sacra perquè estan fetes amb molta cura. L’artista hi deixa una part d’ell mateix, una part molt espiritual. Això sempre m’ha fascinat, i és el que intento amb les meves obres”.

GERARD MAS. BRUT NATURE

CAN FRAMIS. ROC BORONAT, 116-126. BARCELONA. FINS AL 18 DE DESEMBRE. DE DIMARTS A DISSABTE, D’11 A 18H; DIUMENGE, D’11 A 14H. PREU: 5€ (GENERAL), 2€ (EXPOSICIÓ TEMPORAL).

• Fundaciovi­lacasas.com

 ??  ?? ‘Dama del xiclet’, 2009. Realitzada amb alabastre parcialmen­t policromat.
‘Dama del xiclet’, 2009. Realitzada amb alabastre parcialmen­t policromat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain