La Vanguardia - Què Fem

Els castellers toquen el cim

LES MILLORS COLLES DE CATALUNYA S’APLEGUEN AQUEST CAP DE SETMANA AL CONCURS DE CASTELLS DE TARRAGONA

- J. BEGG

Quatre de vuit amb agulla. Tres de deu amb folre i manilles. Castells de gamma extra. Encara que soni a matemàtiqu­es, aquest és el vocabulari dels castellers, tot un símbol de la identitat catalana i un espectacle per a tot tipus de públics. Les torres humanes, reconegude­s com a patrimoni immaterial de la Unesco, es deixaran veure aquest cap de setmana a Tarragona amb motiu del Concurs de Castells, una cita biennal que reuneix les principals colles de Catalunya. Torres competitiv­es El Concurs de Castells és una diada castellera que té lloc cada dos anys i que acull les millors colles castellere­s del moment, encapçalad­es pels Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls. A diferència de la majoria d’actuacions, el concurs adopta un format de competició en què la posició de les colles en la classifica­ció final ve determinad­a per la dificultat dels castells assolits durant la jornada.

Un dels principals atractius del certamen és que és l’única diada de tota la temporada en què tots els castells reben una puntuació segons la seva dificultat. Aquest fet propicia que les colles punteres competeixi­n per aconseguir el primer lloc en la classifica­ció final i per incrementa­r el seu prestigi dins del món casteller.

Per als novells, és una bona manera d’entendre la idiosincrà­sia dels castells i descodific­ar un vocabulari carregat de simbolisme i d’història.

EL CONCURS ÉS UNA BONA MANERA D’ENTENDRE LA IDIOSINCRÀ­SIA DELS CASTELLS I DE DESCODIFIC­AR UN VOCABULARI CARREGAT DE SIMBOLISME I D’HISTÒRIA

 ??  ?? FOTO: DAVID OLIETE
FOTO: DAVID OLIETE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain