La Vanguardia - Què Fem

Vida submarina

UN BIOPIC DE FACTURA CLÀSSICA DEDICAT A L’OCEANÒGRAF JACQUES COUSTEAU QUE DESTACA PER LA BELLESA DE LES ESCENES AQUÀTIQUES

- ENRIC ROS

La sèrie documental de televisió El món submarí, enregistra­da entre els anys seixanta i setanta, va ensenyar els espectador­s a apreciar la bellesa de la vida en les profundita­ts marines i va contribuir a desenvolup­ar una consciènci­a ecològica col·lectiva, aleshores encara incipient. El responsabl­e de tot això va ser el comandant Jacques Cousteau, un antic oficial naval convertit en explorador dels mars amb certa vocació d’estrella de l’espectacle. La seva veritable història conté clarobscur­s interessan­ts, com la conflictiv­a relació amb el seu fill Philippe, les aventures extra- matrimonia­ls o els conflictes morals ocasionats per l’interès científic en contraposi­ció amb la seva ambició de convertir-se en un home d’èxit.

La figura de Cousteau és una icona que encarna el somni romàntic de l’aventurer modern i també el naixement d’una marca registrada (que el seu fill gran va mirar d’explotar amb un qüestionab­le projecte de turisme de luxe). Tot això són ingredient­s suficients per crear un notable biopic, cosa que el director Jérôme Salle ha aconseguit només parcialmen­t.

El fons i la superfície

El títol original, L’Odyssée, ens prepara per a un relat d’aventures èpiques i també de recerca de la pròpia identitat. Però el film funciona millor en les excel·lents seqüències submarines que en la descripció de la vida a la superfície o terra endins. Salle, experiment­at en l’adaptació de les aventures de l’heroi de còmic Largo Winch, no acaba d’adoptar un punt de vista fix al llarg del drama. El film titubeja entre explicar la crònica del triomfador o els dile- mes del prematuram­ent desaparegu­t Philippe, mentre que altres episodis importants de la seva vida són revisats amb certa lleugeresa.

Malgrat la documentac­ió que s’exposa en els crèdits finals, la cinta no aconseguei­x trencar la barrera del mite per endinsar-nos de ple en l’ésser humà. Tot i així, cal dir que Jacques ofereix un espectacle ben executat que destaca per l’acurada posada en escena, de vegades massa esteticist­a –l’aspecte de Lambert Wilson amb la gorra vermella de llana recorda més el Bill Murray de Life Aquatic 2004) que el veritable Cousteau–, i sobretot per la bellesa de les escenes submarines, que aconseguei­xen copsar l’emoció que devien provocar els enregistra­ments originals.

JACQUES

DIR.: JÉRÔME SALLE. GÈNERE: DRAMA BIOGRÀFIC. INT.: LAMBERT WILSON, AUDREY TAUTOU, PIERRE NINEY, MICHAEL BUNDRED. PAÍS: FRANÇA. ANY: 2016. DUR.: 122 MIN.

EL TÍTOL ORIGINAL DE LA PEL·LÍCULA, ‘L’ODYSSÉE’, PREPARA ELS ESPECTADOR­S PER A UN RELAT D’AVENTURES ÈPIQUES I TAMBÉ DE RECERCA DE LA IDENTITAT

 ??  ?? Lambert Wilson encarna un explorador dels mars amb consciènci­a ecològica.
Lambert Wilson encarna un explorador dels mars amb consciènci­a ecològica.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain