La Vanguardia - Què Fem

Amor en temps de guerra

UN FILM SÒLID PERÒ CONVENCION­AL QUE NARRA UNA HISTÒRIA ROMÀNTICA MARCADA PER LES CIRCUMSTÀN­CIES HISTÒRIQUE­S

- E. ROS

El realitzado­r britànic d’origen hindú Asif Kapadia ha destacat sobretot en l’àmbit del documental, gràcies a les seves interessan­ts aproximaci­ons biogràfiqu­es a figures de personalit­at exuberant com Ayrton Senna i Amy Winehouse (actualment prepara un film sobre el déu del futbol Maradona). Com a director de ficció, en canvi, ha mostrat una certa solvència impersonal, en gèneres tan diversos com el cinema èpic, el drama aventurer o el terror.

De moment no sembla que Kapadia tingui allò que s’anomena estil; la seva feina més aviat recorda la dels artesans aplicats del Hollywood clàssic, en una versió actualitza­da. Ara la versatilit­at del director es confirma amb un nou gir de gènere. Ali & Nino és un melodrama històric dels d’abans, que recorda en alguna cosa certs títols del cinema clàssic amb històries d’amor

Com si fos una versió més humil de cintes com Doctor

(1965), la pel·lícula mostra la col·lisió entre el relat intimista i la història amb majúscules adaptant una interessan­t novel·la signada amb el pseudònim de Kurban Said (l’autoria del llibre és un assumpte en discussió, encara que la majoria de teories assenyalen com a possible autor Lev Nussimbaum, un jueu que va decidir convertir-se a l’islam).

Les barreres de l’amor

Ali i Nino són una parella d’enamorats de diferents religions (ell és un jove musulmà que pertany a una família poderosa; ella, una princesa cristiana) que viuen a la ciutat de Bakú, a l’Azerbaidja­n. Les complicaci­ons comencen a partir de l’aparició de l’antagonist­a Malik, un cristià armeni disposat a tot per seduir la Nino. Als prejudicis i els xocs culturals de la generació dels pares, s’afegeix un altre gran obstacle perquè triomfi l’amor, el context de Primera Guerra Mundial i la revolució bolxevic.

No vull espatllar-vos la pel·lícula explicant detalls de l’argument, però, com us imagineu, aquesta és una història de permanent lluita i superació, narrada de manera convincent i serena, traient profit de l’atractiu de l’ambientaci­ó històrica i la sòlida tasca dels actors. Però, malauradam­ent, el film no aconseguei­x penetrar en els sentiments dels personatge­s més enllà de l’escorça de la correcció. La història d’amor s’estavella sovint en el convencion­alisme de les imatges, malgrat la convicció que hi posen Adam Bakri i la madrilenya María Valverde, que confirma el seu talent jugant amb habilitat fora de casa.

ALI & NINO

DIR.: ASIF KAPADIA. GÈNERE: DRAMA ROMÀNTIC. INT.: ADAM BAKRI, MARÍA VALVERDE, MANDY PATINKIN, CONNIE NIELSEN, HOMAYOUN ERSHADI. PAÍS: REGNE UNIT. 2016. DUR.: 100 MIN.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain