La Vanguardia - Què Fem

Els orígens d’una cervesa

EL BREWMASTER DE MORITZ EXPLICA LES FASES D’ELABORACIÓ D’UNA BONA CERVESA

-

Albert Viaplana, mestre cerveser, surt del laboratori artesanal de Moritz per explicar-nos com es fabrica aquesta deliciosa beguda. Ho detallarem pas a pas, començant primer per la fase inicial de maltatge per passar, en altres lliurament­s d’aquesta secció, a la maceració, ebullició i fermentaci­ó. Encara que sembli complicat, de seguida descobrire­u que és molt fàcil d’entendre i també que és un procés apassionan­t. De ben segur, saber-ho us permetrà gaudir dels matisos i textures de la vostra cervesa preferida. El maltatge dels cereals El maltatge és un procedimen­t que permet reproduir les condicions de creixement natural de l’ordi, la planta gramínia que s’empra com a base per elaborar cervesa. Aquest procés permet convertir el gra dur en una massa tendra, ideal per a la posterior manipulaci­ó, i activar els enzims que conté. Alhora, aporta un grau de torrefacci­ó a la malta que determina el color i el buquet de la cervesa; és a dir, la seva personalit­at. És el mateix procés que segueixen els whiskies i altres begudes de malta. Les tres fases del procés El maltatge consta de tres parts: la mullada, la germinació i l’assecament o torrament. En la primera, es renta i separa el gra d’ordi. A continuaci­ó, es remulla i s’oxigena en una mulladora. L’objectiu és que augmenti el seu contingut d’aigua en un 30 per cent. Un cop el gra ha absorbit l’aigua necessària (fins a arribar a un 42 per cent de la seva composició), comença la germinació. És el moment d’estendre els grans en una superfície plana. Després de sis dies, el gra s’aireja i es remou per im- pedir que els gèrmens dels diferents grans arrelin plegats. L’objectiu és controlar la calor alliberada per tal que s’activin multitud d’enzims que facilitara­n la cocció.

Quan el gra ja té una arrel d’1 cm, ha arribat l’hora d’aturar la germinació i donar-li el grau de torrefacci­ó desitjat. Es separen els gran de les seves arrels, s’assequen durant un o dos dies en dues fases en les quals es varien la temperatur­a i la humitat relativa introduint-los finalment en un forn.

És el moment d’afinar els grans per aconseguir una malta de la millor qualitat. És així com Viaplana i el seu equip aconseguei­xen les notes dolces de pa de la cervesa Moritz. A més, per a la Moritz Epidor, empren tres tipus de maltes diferents (a dues se’ls aplica un procés de caramel·lització dels sucres) que aporten un ventall aromàtic i de sabors relacionat­s amb els caramels, el toffee i la regalèssia. En el següent article, descobrire­m com es macera una bona cervesa Moritz. No us el perdeu!

 ??  ?? El gra de l’ordi s’ha de maltejar per a fer cervesa.
El gra de l’ordi s’ha de maltejar per a fer cervesa.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain