La Vanguardia - Què Fem

Dolces petites diades

SELECCIONE EM ALGUNES POSTRES, DOLCES I SALADES, ÍNTIMAMENT LLIGADES A LES NOSTRES FESTES TRADICIONA­LS

- MERITXELL M. PAU É FOTO: ORIOL BAYLINA

Per Pasqua, la mo ona; per Tots Sants, panel llets, i per Nadal, torrons. Fi ins aquí tothom ho té clar, peerò la resta de l’any el vinclle entre festes i postres maldam per cridar l’atenció de e les noves generacion­s. A mé és, la ciutat de Barcelona té un na llarga tradició de recepte es vinculades a gremis i fe estes majors, que només es poden comprar durant la diada del patró. Un patrimon ni gastronòmi­c poc divulgatt que flequers i pastissers haan preservat durant segless.

Aspes de Santa Eulàlia a (12 de febrer)

La copatrona barcelo onina té el seu propi dolç, un brioixb cobert de sucre i cirer res confitades. Se’n poden troobar a les pastisseri­es artesa anes i els més menuts en pod den tastar de franc al començç ent de la processó de les L es, quan se’n reparteixe­n a o panyades de xocolata perp amorosir l’espera aban e la cercavila de gegants. TaT bé se’n diu creu de Santa Eu làlia i està arrelada trad dic onalment allà on més es viv la festa, a Ciutat Vella i Sar rrià. Fa referència, lògicamen nt, a la creu en forma d’aspa ono segons la llegenda va moriri lal jove cristiana Eulàlia.

Pa de Sant Jordi (23 d d’abril) abril)

-

No és dolç, però és molt més barceloní del que sembla. A començamen­t dels noranta, Gremi de Flequers de la ciutat –que té sis segles i mig d’història, poca broma– va encarregar a un dels associats que ideés un producte especial per a la diada del patró de Ca l nya. Després de molt s pr ves, Eduard Crespo de la Fleca Balmes s va presentar un pa sinular fet amb nous, formatge emmental i sobrassada. No porta colorants, però en tallar-lo apareixen les quatre res ben clares. Els flequers dels cinc gremis catalans del pa poden fer servir gratuïtame­nt la recepta, tot i que alguns espavilats n’ofereixen variants sense estar agremiats.

Panoli de Corpus (maig-juny)

Aques galeta d’anís, oli, mel i farina només es pot trobar el dijous de Corpus a la parr uia de la Concepció, al carrer Aragó, 299. Els qui vi iten el claustre i el vistós ou com balla poden com rar cellets de panolis i cireres, el fruit de la festa i de l’exuberànci­a primaveral. A la ciutat de Tortosa també se’n fan, però afegint-hi moscatell i matafaluga. Del seu nom derivaria l’expressió

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain