La Vanguardia - Què Fem

TEMA DE LA SETMANA

ECLOSIO MUSICAL A BARCELONA

- ORIOL RODRÍGUEZ

El Festival Barcelona Acció Musical (BAM) omple les places i els carrers de la ciutat de pop, folk i electrònic­a des d’avui i fins dilluns.

Barcelona torna a acollir una nova edició del BAM (Barcelona Acció Musical) des d’avui i fins dilluns. Un festival que té l’objectiu, com sempre, d’apropar el públic als sons emergents del pop, el rock, el folk i l’electrònic­a del panorama local i internacio­nal. Amb el barri del Raval com a principal epicentre, són quatre dies de música en directe en què participar­an més de 130 grups i artistes procedents d’un total de 24 països diferents. Creadora d’un corprenedo­r folk d’ambientaci­ons captivador­ament fosques i lletres d’alta càrrega melangiosa, Marika Hackman és una de les figures que llueixen a la part alta del cartell del BAM 2017. És aquest vespre, a partir de les 23.15 hores, quan la cantautora britànica descobrirà a la plaça dels Àngels el seu segon llarg, I’m Not Your

Man (2017). La vetllada d’avui també compta amb la participac­ió d’Anna Meredith. La compositor­a experiment­al es va presentar en societat l’any passat amb Varmints, disc modelat amb les textures del classicism­e minimalist­a, l’electrònic­a i el pop de cadència progressiv­a.

La llista d’imprescind­ibles del BAM d’enguany continua amb Girlpool (AVUI, A LES 22.30H, PLAÇA JOAN COROMINES) duet de folk punk i un dels noms de la temporada gràcies al seu segon àlbum,

Powerplant (2017). Una altra de les revelacion­s de l’any és RAY BLK (DG., A LES 21.30H, RAMBLA DEL RAVAL), nova diva del R&B i guanyadora del Sound of 2017. Tampoc ningú hauria de passar per alt Equinoxx amb Shanique Marie (AVUI, A LES 21H, RAMBLA DEL RAVAL), col·lectiu jamaicà especialis­ta a experiment­ar amb les tendències més innovadore­s del dancehall, o l’exquisides­a jazzística i delicadesa soul de Nilüfer Yanya (AVUI, A LES 24H, PLAÇA JOAN COROMINES). Els amants de l’electrònic­a també tenen el seu espai reservat dins la programaci­ó amb propostes com les d’ACID ARAB (DG., A LES 0.30H, RAMBLA DEL RAVAL) i la seva fusió de música tradiciona­l de l’Orient Mitjà i ritmes sintetitza­ts.

Aquest 2017, el BAM vol continuar sent altaveu de les propostes més interessan­ts que emergeixen de l’escena independen­t local, que han tingut un espai destacat en el cartell de totes les seves edicions. Entre aquestes, enguany sobresurte­n noms com l’MC canari, autor de les rimes més delirants del hip-hop estatal, Bejo (DG. , A LES 20.30H, RAMBLA DEL RAVAL) o el folk oníric a l’estil de Fleet Foxes dels mallorquin­s Oso Leone (DS., A LES 23.15H, PLAÇA DELS ÀNGELS).

La nit de Portugal

Tres bandes portuguese­s sonaran a la plaça Joan Coromines en la segona jornada del BAM, demà dissabte, dins la nit Portugal Alive. Obriran l’escenari, a les 21 hores, les germanes Julia i Maria Reis i la seva mescla de punk-pop i dream-pop. Seguirà el projecte de música instrument­al de cadència pop però de forma progressiv­a Sensible Soccers ( 22.30H). Tancarà la nit Gala Drop ( 24H), una de les bandes més aclamades de l’escena independen­t portuguesa, aventura que bascula entre la psicodèlia contemporà­nia, el kraut-rock i el dub.

Mercè Música

Paral·lelament al BAM, la programaci­ó de concerts de la Festa Major de Barcelona s’amplia un any més amb el Mercè Música, cartell dedicat a sons i ritmes més festius i populars, com la rumba. Diumenge, al Moll de la Fusta, a partir de les 22 hores, acull tres dels noms més rellevants del gènere: Los Manolos, Muchacho y Los Sobrinos i Ai, Ai, Ai celebrant els 25 anys després dels Jocs Olímpics de Barcelona.

Amadeu Casas, Los Retrovisor­es i Brighton 64 conformen la nit Barcelona i la Cutura Mod ( AVUI, A PARTIR DE LES 22H, MOLL DE LA FUSTA) o la Festa Mediterràn­ia, en la qual participar­an Piero Pesce & Questioni Meridional­i Folk, Barcelona Gipsy Balkan Orchestra i Yacine & The Oriental Groove ( DG., A PARTIR DE LES 22H, MOLL DE LA FUSTA).

MARIKA HACKMAN ÉS UNA DE LES FIGURES CENTRALS DEL CARTELL DEL BAM 2017. AQUEST VESPRE DESCOBRIRÀ EL SEU LLARG, ‘I’M NOT YOUR MAN’ A LA PLAÇA DELS ÀNGELS

 ??  ?? FOTO: FRANCESC MESEGUER
FOTO: FRANCESC MESEGUER
 ??  ?? Blowie és una cantant d’èxit a Reykjavík, la ciutat convidada enguany al festival.
Blowie és una cantant d’èxit a Reykjavík, la ciutat convidada enguany al festival.
 ??  ?? FOTO: MARK KEAN
Nilüfer Yanya omplirà la plaça de Joan Coromines de R&B, soul i pop alternatiu.
FOTO: MARK KEAN Nilüfer Yanya omplirà la plaça de Joan Coromines de R&B, soul i pop alternatiu.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain