La Vanguardia - Què Fem

Complicita­t amb la cuina

TASTEM EL MENÚ LLARG QUE RAÚL GARCIA PROPOSA AL RESTAURANT OSMOSIS, DE L’EIXAMPLE

- ÒSCAR GÓMEZ

Osmosis és un restaurant de sales menudes, cuina impecable i somriure generós. Ignasi Montes recorre el petit laberint d’espais amb mirada farcida d’ofici. Escaneja cada taula i troba la manera de connectar-hi amb complicita­t i simpatia. És un plus que arrodoneix la cuina brillant i sòlida que el xef Raúl Garcia executa sense concession­s a la superficia­litat. L’ambient és rabiosamen­t càlid i predisposa al gaudi tranquil. Els plats són radicalmen­t estacional­s ( canvi complert de menú cada quinze dies), visualment impecables i conceptual­ment brillants. Cuina de mercat? Sí, amb execució d’alta volada. Una vitrina a les escales atresora un Martínez Montiño, incunable gastronòmi­c i tota una declaració d’intencions. Bravo. El menú de migdia és una joia per a l’entaulamen­t àgil d’alta cuina (25 euros). Per a festivals més reposats, menús a partir de 38 euros. Un menú de sorpreses Ens cruspim el menú llarg, que s’inicia amb escuma d’anet i musclos i bunyols de bacallà amb mel. Gairebé una mousse, la verdor etèria de la primera contrasta amb la carnositat iodada dels bivalves. La degustació de sals i olis és una petita tradició del local. Atenció a la sal de set herbes del Garraf, que desperta la papil·la a cop de cornetí sòdic. Bon pa de crosta gruixuda –molla menudament alveolada i ben humida– per al xopat arbequí.

El lingot de foie, poma i vainilla és el gran clàssic de la casa. La geometria perfecta acompanya la fusió trinitària: tendresa untuosa del fetge gras, dolçor fresca de la poma i el perfum sexi de l’orquídia més devorada del món. Plat imprescind­ible i per molts anys a la carta.

Espectacul­ar sopa de meló cantalup amb tàrtar de salmó: allau de dolçors, umami, picants lleugers i anisats subtils. Complexita­t d’alta harmonia on el protagonis­me es reparteix entre l’illa central de daus salmonats, el mar de cantalup vellutat, la maionesa de soja, la cullerada de guacamole i el crocant delicat de les flors de fonoll. El mar a taula Al ravioli de bou de mar trobem sublimada la definició de golafreria salada. Delicada medalla de pasta fresca acaronant la desfilada carn del cranc més descomunal. Amb la closca i sucs de la bèstia preparen la crema que els francesos anomenen bisque i nosaltres suc del paradís. Els coralls interns reblen el plat en forma de pluja deshidrata­da.

Més peix: borriquete de Conil (Cadis). Peix blanc de carn molt ferma i treballada per les onades oceàniques, el tall s’allita sobre un interessan­t tabule cítric regat amb salsa (densa, feta amb les espines). Gairebé impercepti­ble, la subtil aportació d’un vel de cansalada transparen­t. El salat culmina amb classicism­e: costella de porc Duroc amb mostassa i escalunyes. Sorbets i xocolata Complexita­t fresca i lleugera en els dolços. Sorbet de pera amb alfàbrega, api (interessan­tíssim!), sidra i yuzu en gelatines, mousses i escumes. Sensaciona­l. I un altre gran clàssic de l’Osmosis, xocolata en textures. Una de les escasses postres basades en cacau que alhora són també refrescant­s. Imprescind­ible!

 ?? FOTOS: FLAMINIA PELAZZI ?? Ignasi Montes i el seu equip al restaurant.
FOTOS: FLAMINIA PELAZZI Ignasi Montes i el seu equip al restaurant.
 ??  ?? L’extraordin­ària crema de meló cantalup amb tàrtar de salmó i salsa tàrtara.
L’extraordin­ària crema de meló cantalup amb tàrtar de salmó i salsa tàrtara.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain