La Vanguardia - Què Fem

La Joane torna a girar

EL JOANE WORLD TOUR DE LADY GAGA ARRIBA AQUEST DIUMENGE AL PALAU SANT JORDI

- ORIOL RODRÍGUEZ • Palausantj­ordi.cat

Lady Gaga tenia previst actuar a Barcelona els dies 21 i 22 del mes de setembre passat. Dos concerts que, com tota la gira europea de presentaci­ó del seu darrer disc, va haver de suspendre com a conseqüènc­ia d’un brot de fibromiàlg­ia. Ja recuperada, la gran diva del pop ha reprès el Joanne World Tour i fa escala al Palau Sant Jordi.

La creació d’un monstre

Eren els primers anys del nou mil·lenni i l’undergroun­d de Nova York es movia al ritme d’electrocla­sh, música electrònic­a d’estètica i filosofia punk. Fischerspo­oner i Peaches eren els noms dominants d’aquella escena. També hi havia una encara descone- guda, aspirant a estrella, que es feia dir Lady Gaga. Una criatura fascinant, creada en un univers on confluïa la influència dels Sex Pistols i Mariah Carey, Iron Maiden i Whitney Houston, Public Enemy i Elton John… No va passar gaire temps fins que les principals discogràfi­ques la van començar a festejar.

Va néixer així

Filla (il)legítima de Madonna, extravagan­t i provocador­a, Lady Gaga es va presentar en societat el 2008 amb The Fame. Un disc de pop sintetitza­t de què, gràcies a la força seductora de senzills com Just Dance, Poker Dance, Eh, Eh (Nothing Else I Can Say), LoveGame i Paparazzi, va vendre més de quinze milions d’exemplars a tot el món. L’èxit la va conti- nuar perseguint pocs mesos després arran de la publicació de The Fame Monster, EP que incloïa les que serien algunes de les seves creacions més populars: Telephone (on va comptar amb la col·laboració de Beyoncé), Alejandro i Bad Romance.

Nous camins musicals

Lady Gaga va trigar tres anys a publicar el seu segon disc, Born This Way (2011). La cantant nord-americana tornava a refugiar-se en els sons del dance-pop, aquesta vegada amb flirtejos amb estils com l’òpera, el house, el rock i fins i tot el heavy-metal. El molt més lluminós Artpop (2013) i el sorprenent Cheek to Cheek (2014), àlbum d’estàndards jazzístics que va enregistra­r amb l’icònic crooner Tony Bennett, van ser les seves posteriors entregues.

Tot i la producció, entre altres, de Mark Ronson, artífex de l’èxit de la malaurada Amy Winehouse i autor d’aquell Uptown Funk que va catapultar Bruno Mars, i la col·laboració de Beck, Florence Welch, Father John Misty i Josh Homme, molt probableme­nt Joane (2016) no és el millor disc de Lady Gaga. Sí que és, però, la seva obra més personal i sincera. Un treball que, aquesta vegada sí, presenta a Barcelona el diumenge 14 i el dimarts 16 de gener.

LADY GAGA

ESTIL: POP, ELECTRÒNIC­A. PALAU SANT JORDI. PASSEIG OLÍMPIC, 5-7. ESPANYA (L1, L3). DIUMENGE 14 I DIMARTS 16, 21H. PREU: ENTRE 42 I 108,50€.

 ?? FOTO: KEVIN MAZUR ?? Lady Gaga mostra el seu espectacle més personal i sincer.
FOTO: KEVIN MAZUR Lady Gaga mostra el seu espectacle més personal i sincer.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain