La Vanguardia - Què Fem

És temps de menjars contundent­s. Per això, anem a la recerca d’escudelles i carn d’olla, guisats, calderetes i sopes per llepar-s’hi els dits.

- ÒSCAR GÓMEZ

Amb els termòmetre­s rasants, tornen les escudelles, les sopes, els cocidos i els guisats. A l’imperi de la cullera, els llegums i els talls menys nobles esdevenen paradoxal aristocràc­ia a taula. Un capgiramen­t de l’ordre social de les estovalles, sovint (no sempre) ignorat per la cuina més alta, més fina i de tiquet més pujat. I és una pena, perquè en aquests plats la suculència és abundosa. Potser paguen penyora per haver alimentat durant segles al populatxo, gens refinat.

L’escudella i carn d’olla que tan bé definí Luján com a “menja mesocràtic­a i diària” és el paisatge al plat de Josep Pla però amb la poètica destruïda per la necessitat de sobreviure. Fins i tot Santiago Rusiñol va proposar l’escudellòm­etre en un escrit humorístic l’any 1905. Una aixeta d’escudella a casa, el final de la fam.

Al primer terç del S. XX, va sorgir la rebel·lia contra la seva olor (aquesta col!) i el seu sabor monòton. Totes les masses cansen, fins i tot del millor producte. Una desgràcia reparada per l’associació festiva amb el Nadal.

Amb els termòmetre­s rasants tornen els guisats: la felicitat escurada amb la cullera d’uns plats tan fondos com golafres que tot seguit us expliquem.

ESCUDELLES I CARN D’OLLA

ESCUDELLA I CARN D’OLLA WINDSOR CÒRSEGA, 286 (EIXAMPLE). TEL.: 932 377 588. HORARI: DE DILLUNS A DIJOUS, DE 13.15 A 15.45H I DE 20.30 A 23H; DIVENDRES I DISSABTE, DE 13.15 A 15.45H I DE 20.30 A 23.30 HORES. PREU: 55 EUROS (MENÚ COMPLET).

• Restaurant­windsor.com Menú complet d’escudella, amb grans sabors i entorn ben refinat. Copa de cava, aperitiu (galet gegant farcit i tofo- nat), sopera platejada per als galets i safata espectacul­ar de carn d’olla. La carn, en elegant terrina (de peus, cua i orella la més gelatinosa; xai, pollastre i gallina la més càrnia) que rosten a la planxa abans de sortir a taula (daurat, cruixent, brutal). Molt bona pilota, la patata envoltada en un farcellet de col. Final de festa amb postres tradiciona­ls estendards de la casa, crema catalana Windsor (escumada, amb gelat de llimona). Un

full-equip de la cullera. ESCUDELLA I CARN D’OLLA LA TAVERNA DELS 11 TAVERN, 11 (GALVANY). TEL.: 699 891 648. HORARI: DE DIMARTS A DIVENDRES, DE 8 A 16H; DISSABTE, D’11 A 16H; DIUMENGE, TANCAT. PREU: 16€.

• Facebook: La Taverna dels 11 Cada divendres, en Rubén i la Cris serveixen escudella a la seva menuda barra de barris alts. Els dijous fan la cocció lenta de la carn; els divendres ho culminen amb una altra olla de verdures i els tocs finals. A l’escudella de galets, toc de vi ranci i formatge ratllat just abans de servir-la. La carn, desossada; la patata i la verdura, convertide­s en una mena de trinxat. Atenció: a la boníssima pilota hi posen carn de xai i porc i té una textura que recorda força una mandonguil­la tradiciona­l. Pessic de pebre vermell, raig d’oli d’oliva verge. Tot és disfrutar. ESCUDELLA BARREJADA CA L’ESTEVE CASETES DE CA N’OLIVERÓ. CARRETERA MARTORELL-TERRASSA, KM 4,7. CASTELLBIS­BAL. TEL.: 937 755 690. HORARI: DE DIMARTS A DIUMENGE, DE 13 A 16H; DE

 ??  ?? FOTOS: FLAMINIA PELAZZI
FOTOS: FLAMINIA PELAZZI
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain