La Vanguardia - Què Fem

Sense notícies del rei

LUCRECIA MARTEL SIGNA UNA MAGISTRAL AL·LEGORIA SOBRE ELS ABSURDS DE L’EXISTÈNCIA PROTAGONIT­ZADA PER UN GRAN DANIEL GIMÉNEZ CACHO

- ENRIC ROS

Després d’una llarga absència, la cineasta Lucrecia Martel torna a les sales de cinema, i ho fa abandonant les històries pròpies en escenaris contempora­nis i adaptant lliurement –de fet, molt lliurement– una novel·la d’Antonio di Benedetto ambientada a la colònia espanyola d’Asunción, al Para- guai, durant el segle XVII. El resultat és, com era d’esperar, una obra personal que es gaudeix com una veritable experiènci­a immersiva i que ens porta a reflexiona­r d’una manera gens òbvia sobre temes diversos com el sentit de l’existència, els desitjos permanentm­ent frustrats, les imposicion­s socials i el sentit de l’honor, així com també sobre el colonialis­me i el racisme.

De Godot a Kurtz

Daniel Giménez Cacho es llueix interpreta­nt don Diego de Zama, un oficial espanyol que espera una autoritzac­ió reial per traslladar-se a una zona menys inhòspita. Com si fos un personatge d’una comèdia de l’absurd de Samuel Beckett o Eugène Ionesco, Diego de Zama espera i espera, mentre executa amb diligència totes les tasques que li encomanen. Quan s’adona per fi que ho ha perdut tot, decideix fer una expedició amb uns soldats a la recerca d’un bandit anomenat Vicuña. L’home que espera infructuos­ament Godot emprèn sobtadamen­t un viatge digne d’El

cor de les tenebres.

Martel filma aquesta singular odissea com una peripècia màgica i deliciosam­ent estrafolàr­ia. La bella fotografia de Rui Poças i la banda sonora, plena d’anacronism­es i sorolls d’animals, contribuei­xen a crear el to de faula que té tota la pel·lícula.

El sentit de la vida

Darrere d’aquesta crònica de desventure­s vitals s’amaga una lúcida reflexió al voltant de la identitat. Zama és un desconegut per a ell mateix, que ha viscut d’acord amb un sistema de valors imposat. La política colonial que pren la terra als na- tius té la seva equivalènc­ia en el vassallatg­e que la Corona imposa al seu subordinat. Martel ho filma amb un distanciam­ent irònic digne de Bertolt Brecht que pot recordar altres autors tan personals com Albert Serra. El film està travessat per un peculiar sentit de l’humor i també per un to inquietant i fantasmagò­ric que entronca amb l’esperit libèrrim del cinema de les avantguard­es.

Zama és un film misteriosa­ment captivador. Tan misteriós i tan captivador com ho és el veritable sentit de l’existència humana.

ZAMA

DIR.: LUCRECIA MARTEL. GÈNERE: DRAMA. INT.: DANIEL GIMÉNEZ CACHO, MATHEUS NACHTERGAE­LE, JUAN MINUJÍN, LOLA DUEÑAS, RAFAEL SPREGELBUR­D, DANIEL VERONESE, VANDO VILLAMIL. PAÍS: ARGENTINA. ANY: 2017. DUR.: 115 MINUTS.

 ??  ?? L’oficial espanyol Don Diego de Zama espera una autoritzac­ió reial.
L’oficial espanyol Don Diego de Zama espera una autoritzac­ió reial.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain