La Vanguardia - Què Fem

El tren del terror

AMB 88 ANYS, CLINT EASTWOOD TANCA LA TRILOGIA SOBRE HEROIS AMERICANS REALS AMB LA HISTÒRIA DELS TRES SOLDATS QUE VAN SALVAR LA VIDA A MÉS DE 500 PASSATGERS

- BLAI MORELL

Clint Eastwood és una espècie en extinció. Està a punt de fer 88 anys, però continua al peu del canó com els grans clàssics, aquells que no es retiraven fins que arribava la seva hora. Ara són altres temps: la indústria es disfressa de mort i és la que aparta els anomenats directors d’estudi de tota la vida, els Richard Donner, Wolfgang Petersen i companyia, per donar pas a joves amb ganes de menjar-se el món i que són més mal·leables. Però el clàssic vivent per excel·lència continua pencant, i no sembla que vulgui fer un pas al costat –l’expressió de moda–. De tornada de tot, i movent-se pel terreny –digueu-ne gènere– més propici al moment, sap aportar aplom i solvència, a l’espera d’un material que, potser, propiciï la seva darrera obra mestra, cosa que no passa des de

cap al 2006. Qui sap si ho serà –en el moment de tancar l’edició del suplement, el film encara no ha estat mostrat a la crítica catalana– la tercera pel·lícula que podríem qualificar de tancament de la seva personal trilogia sobre l’heroi americà en temps recents basada en fets reals.

Basada en fets reals

Una trilogia que va iniciar amb

(2014), el relat sobre Chris Kyle, l’home més letal de la història de l’exèrcit dels EUA, i va continuar amb

(2016), que narrava com gràcies a la maniobra d’amaratge de l’avió comandat pel capità Chesley Sullenberg 155 persones van salvar-se de morir a les aigües gelades del Hudson. El director de torna a inspirar-se en una història real, la de tres joves soldats dels Estats Units, Spencer Stone, Anthony Sadler i Alek Skarlatos, amics des de la in- fantesa, que viatjaven per Europa a bord d’un tren d’alta velocitat que feia el trajecte entre Amsterdam i París la tarda del 21 d’agost del 2015.

Tots tres es van enfrontar a un terrorista que va pujar al tren a Brussel·les carregat amb armes i amb la intenció de cometre una massacre al tren, i van aconseguir aturar-lo. Però, tal com ha afirmat el mateix Eastwood, el film no es limita només a narrar aquests fets, sinó que reconstrue­ix les seves vides fins a arribar al que va passar aquella tarda en què van salvar les vides dels més 500 passatgers i es van convertir en herois als ulls de tothom.

Joc de miralls

La peculiarit­at és que el film, que està basat en el llibre

que van escriure els tres joves amb l’ajuda del periodista Jeffrey E. Stern, té com a actors prota- gonistes els mateixos Spencer, Anthony i Alek.

Una decisió arriscada, ja que no havien fet mai d’actors, i que Eastwood va prendre de forma sorprenent quan ja havia triat actors profession­als per interpreta­r-los i estava a punt de començar el rodatge, que va tenir lloc als mateixos escenaris on es va produir l’atac, i que va coincidir amb els atacs terroriste­s del passat agost a Barcelona i Cambrils.

Però els tres joves soldats no van ser els únics actors no profession­als: les altres persones que viatjaven al vagó van accedir a interpreta­r-se a si mateixes en un exercici de realisme màxim amb resultats de moment incerts. Veurem com li haurà sortit la jugada a aquesta autèntica llegenda viva del cinema. De moment, té tot el nostre crèdit i respecte. I que així sia per molts anys, mestre.

15.17 TREN A PARÍS

DIR.: CLINT EASTWOOD. GÈNERE: DRAMA. INTÈRPRETS: SPENCER STONE, ANTHONY SADLER, ALEX SKARLATOS, JUDY GREER, JENNA FISCHER, RAY CORASANI, TONY HALE. PAÍS: EUA. ANY: 2018. DUR.: 94 MIN.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain