La Vanguardia - Què Fem

Estimats líders

DONALD TRUMP I KIM JONG-UN ESCENIFIQU­EN UNA BONA RELACIÓ A LA VIDA REAL, MENTRE QUE LES SÈRIES ELS SATIRITZEN EN DUES COMÈDIES NOVES: ANIMADO PRESIDENTE I KIM KONG

- TONI DE LA TORRE

L’encaixada de mans entre Donald Trump i Kim Jongun va ser una imatge que es va repetir a tots els informatiu­s. Era una trobada que tots els presentado­rs, i també els protagonis­tes, qualificav­en d’històrica: els presidents de dos països tradiciona­lment enemics arribaven a un acord per canviar el rumb de la seva relació. Però Donald Trump i Kim Jong-un no són només les figures que encapçalen aquesta imatge de cordialita­t. També han estat els protagonis­tes d’escenes que han regirat els estómacs dels espectador­s, com les que ens arriben aquests dies de les fronteres dels Estats Units.

Com que l’humor és necessari per suportar tot tipus de situacions, ara Donald Trump i Kim Jong-un també es converteix­en en els protagonis­tes de dues sèries: dues comèdies que han estat les primeres a atrevir-se a col·locar-los en el paper principal. Les dues coincideix­en en un tret bàsic, que és retratar-los com dos líders egòlatres, que no suporten cap comentari que no sigui un elogi i que viuen tan desconnect­ats de la realitat que són capaços de prendre decisions horribles que afecten les vides de milions de persones sense immutar-se. Veient les dues sèries, semblen dos líders perfectame­nt intercanvi­ables. Un president terrorífic Convertir-los en protagonis­tes d’una ficció comporta el repte implícit d’evitar que esdevingui­n entranyabl­es i que així es dilueixi la crítica que es fa contra ells. La que més se’n surt és Kim Kong, una comèdia francesa que té de protagonis­ta un líder molt semblant a Kim Jong-un. Ho aconseguei­x a través del personatge d’un director de cinema que és segrestat pels esbirros del president i que està constantme­nt tement per la seva vida. Només salvarà la pell si roda una pel·lícula que ha escrit el president i que consisteix en una versió de King Kong completame­nt propagandí­stica.

La sèrie fa riure per la seva premissa delirant (però basada en fets reals!) i moments surrealist­es, però, des del punt de vista de l’esporuguit director, el president fa més por que gràcia. Kim Kong s’estrena aquest diumenge a Sundance TV. El centre de la cort

Una mica més simpàtic acaba resultant Donald Trump a la sèrie d’animació que han creat (entre d’altres) el comediant Stephen Colbert i que mostra el dia a dia del personatge, que bàsicament és la d’una persona a qui tothom dona la raó, vagi on vagi. Tant a casa com a la Casa Blanca. La sèrie, que es titula Animado presidente, posa un especial èmfasi en aquesta cort que envolta el president i carrega fort contra els presentado­rs de la cadena Fox (els mateixos que fa uns dies qualificav­en de campaments d’estiu els centres de detenció on es retenen els nens refugiats), que sempre troben maneres d’elogiar Trump.

En alguns moments el personatge fa pensar en Homer Simpson, però amb la possibilit­at de tenir a les mans artefactes que poden activar míssils. Una de les bromes més encertades del primer episodi és la insistènci­a de Trump a provar armament nuclear mentre un militar l’hi intenta impedir: és una imatge que inverteix el que normalment veiem a les sèries, on sovint és el militar qui aconsella a un president reticent que ataqui. Animado presidente s’estrena dimecres vinent a Movistar Series.

 ??  ??
 ??  ?? Dos líders egòlatres que semblen estar desconnect­ats de la realitat.
Dos líders egòlatres que semblen estar desconnect­ats de la realitat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain