La Vanguardia - Què Fem

NO TE PREOCUPES, NO LLEGARÁ LEJOS A PIE

- ENRIC ROS

La filmografi­a de Gus Van Sant podria servir-nos de pretext per teoritzar sobre la seva doble personalit­at creativa. Per un cantó, tenim el Van Sant del cinema independen­t amb tocs nihilistes, proper a la sensibilit­at autodestru­ctiva de la generació X, de films brillants com El meu Idaho privat (1991), Last Days (2005) i Paranoid Park (2007). Per l’altre, hi ha l’hàbil realitza- dor de faules morals hollywoodi­anes, amb certa estètica de cinema indie, com L’indomable Will Hunting (1997) i la menys apreciable Terra promesa (2012). Aquest segon vessant és el que Van Sant conrea en aquest film, que reprèn una vella proposta del desaparegu­t Robin Williams. gran l’autobiogra­fia del caricaturi­sta tetraplègi­c John Callahan, que havia d’interpreta­r el mateix Williams. Ara, és el versàtil Joaquin Phoenix l’encarregat del repte de donar vida a aquest home que pateix un problema d’alcoholism­e des de l’adolescènc­ia i que, temps després de tenir un accident que el deixa en una cadira de rodes, comença a combatre la seva addicció. Com si fos una mena d’encreuamen­t heterodox entre El meu peu esquerre (1989) i American Splendor (2003), Gus Van Sant combina amb fortuna el drama de superació amb la crònica intimista i desmitific­adora de les peripècies d’aquest (anti)heroi contracult­ural.

El Van Sant més sensible

Seguint l’estructura dels famosos dotze passos de rehabilita­ció d’Alcohòlics Anònims, el film traça un emotiu recorregut existencia­l, que combina el lirisme amb altres moments més rupturiste­s. El resultat és desigual, però les escenes brillants i la bona tasca dels actors deixen un bon record.

Phoenix es mostra més contingut i tendre del que hom podia esperar, ben recolzat per actors com Rooney Mara, Jack Black i sobretot Jonah Hill, que, després de reinventar la seva carrera a El llop de Wall Street (2013), realitza un singular exercici de transformi­sme actoral. Van Sant pot ser de vegades aspre i altres més delicat, però aconseguei­x defugir els tòpics de l’autoajuda tan de moda a Hollywood per lliurar-nos quelcom més emocionant i real. ●●● ●●

DIR.: GUS VAN SANT. GÈNERE: DRAMA. INT.: JOAQUIN PHOENIX, ROONEY MARA, JONAH HILL, JACK BLACK, MARK WEBBER, PETER BANIFAZ, UDO KIER, NOLAN GROSS. PAÍS: ESTATS UNITS. ANY: 2018. DUR.: 114 MINUTS.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain