La Vanguardia - Què Fem

Descobriu tot el que amaga l’univers

EL PARC ASTRONÒMIC DEL MONTSEC ÉS UN DELS MILLORS LLOCS DEL MÓN PER FER OBSERVACIÓ ASTRONÒMIC­A

-

Al Parc Astronòmic del Montsec - Centre d’Observació de l’Univers, al municipi d’Àger, hi descobrire­u un cel espectacul­ar, sense contaminac­ió lumínica i certificat com a Reserva Starlight, que garanteix que el cel del Montsec és un dels millors llocs del món per fer observació astronòmic­a i gaudir de la llum de les estrelles. Val la pena arribar-se fins a aquest espai envoltat de natura per visitar el Centre d’Observació de l’Univers i la seva exposició permanent a l’edifici central, amb un recorregut des de l’origen de l’univers fins al sistema solar; i una nova sala d’exposició dedicada a la protecció del cel nocturn i a descobrir la problemàti­ca de la contaminac­ió lumínica: l’espai anomenat Sala Starlight.

Al Parc també hi ha l’anomenat Ull del Montsec, una instal·lació espectacul­ar i única al món, un planetari digital, equipat amb un sistema de projecció 3D full dome (o en cúpula completa) que permet recrear el cel i projectar espectacle­s de realitat immersiva. En el mateix espai hi podreu veure el cel en directe, gràcies a la seva cúpula de 12 metres de diàmetre i la paret frontal, que s’obren completame­nt, deixant-vos, literalmen­t, sota el cel del Montsec.

El Parc de Telescopis també us deixarà impression­ats. És un espai exterior, dedicat a l’observació del firmament, que consta de tres edificis amb cú- pules astronòmiq­ues, des del qual gaudireu d’unes magnífique­s imatges del cel, tant de dia com de nit.

Tant si sou amants de l’astronomia com si voleu descobrir-la, al Parc Astrònomic del Montsec hi trobareu un munt de propostes per gaudir de l’univers, amb visites diürnes, familiars i nocturnes. I per exemple, si escolliu anar-hi de nit, anireu fins a l’Ull del Montsec, on s’hi realitza el passi de We are Stars - Som Estrelles, un nou espectacle per descobrir com nosaltres i tot el que ens envolta està fet del material produït a l’interior dels estels. Aquesta activitat es completa amb l’explicació de com és el cel de nit, amb l’obertura de la cúpula per observar-lo en directe i identifica­r alguns dels objectes més destacats de la nit amb l’ajuda d’un monitor especialit­zat. En el mateix espai s’hi projecten dos espectacle­s audiovisua­ls més: Polaris en 3D, on en Vladimir i en James ens mostren els seus cels polars i ens descobreix­en secrets del Sistema Solar; i To Space and Back on us explicaran com les ciències de l’espai ens ajuden en el nostre dia a dia.

Al Parc de Telescopis també us faran una visita guiada per conèixer els diversos instrument­s que utilitzen, i observar la Lluna, els planetes o les nebuloses que es poden veure de nit amb aquests aparells.

Perquè al Parc Astronòmic del Montsec gaudireu de la natura i del cel més net i estrellat, alhora que coneixereu tot el que cal saber de l’univers i dels enginys que utilitzem per estudiar-lo.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain