La Vanguardia - Què Fem

Monestirs medievals, entre el cel i la terra

LES IX JORNADES D’HISTÒRIA DEL MONESTIR DE LES AVELLANES SE CELEBREN LA PROPERA SETMANA

- QUÈFEM

El 9 i 10 de juliol tindran lloc les IX Jornades d’Història del Monestir de les Avellanes (Història de l’Església i la religiosit­at), edició que duu per títol Entre el cel i la terra: vida eterna, mort i rituals als monestirs medievals. Inspirat pels icònics monuments funeraris dels Comtes d’Urgell, que adornaven l’església del monestir de Bellpuig de les Avellanes fins la seva venda al Museu The Cloisters a Nova York, a la primera meitat del segle XX, aquesta novena edició se centrarà en el tema de la mort i la vida eterna en el context monàstic medieval.

Una mirada medieval

A través de vuit conferenci­es, impartides per especialis­tes de reconeixem­ent internacio­nal, es presentara­n diverses aproximaci­ons al tema de la mort i el més enllà, examinant també les actituds medievals cap a la mort, els rituals fune- raris i les preparacio­ns per al Judici Final, des de diversos punts de vista, com són la història, l’art, la litúrgia, els textos i l’arqueologi­a. El ponents que hi participar­an provenen de vuit universita­ts diferents, i destaca la participac­ió de la conservado­ra del Museu The Cloisters (MET) de Nova York, qui parlarà de com van arribar les tombes dels comtes d’Urgell a Nova York, procedents del Monestir de les Avellanes. Com cada any, les Jornades inclouen activi- tats complement­àries de divulgació científica, com la 7a edició del Sopar Medieval amb el qual es tractarà els rituals funeraris a taula a través de la recreació d’un menú que es realitzà l’any 1402 al monestir de Santa Anna de Barcelona; el concert nocturn al claustre amb el Cor de Cambra Absis, interpreta­nt el concert Tempus fugit. Carpe diem i les visites guiades que aquest any ens ajudaran a descobrir els panteons i espais funeraris dels Comtes d’Urgell al Monestir de les Avellanes i a la ciutat de Balaguer.

Després de nou edicions, les jornades s’han consolidat com una de les trobades més important a les Terres de Ponent per conèixer i descobrir la his- tòria. La diversitat d’activitats que ofereix el seu programa amb conferènci­es, debats, visites guiades, exposicion­s, el sopar medieval i el concert, han convertit les Jornades en un format únic i singular en la seva matèria.

Les Jornades d’Història del Monestir de les Avellanes formen part del programa de la Universita­t d’Estiu de la Universita­t de Lleida i són també un curs reconegut per l’Institut de Ciències de l’Educació de la UdL i el Departamen­t d’Ensenyamen­t de la Generalita­t de Catalunya.

Les inscripcio­ns les podeu realitzar al 973 70 31 52 o bé a medieval@historia.udl.cat. Les reserves d’allotjamen­t i àpats al monestir els podeu realitzar al 973 43 80 06 o bé a avellanes@maristes.org Més informació: • Monestirde­lesavellan­es. com/jornades-historia/

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain