La Vanguardia - Què Fem

Una explosió creativa

LES OBRES DELS DEU GUANYADORS DEL CERTAMEN ART<35 S’INSTAL·LEN A LA SALA PARÉS

- LAIA ANTÚNEZ

“El que més m’importa és que Ignasi Aballí hagi vist la meva obra”, deia fa uns dies, de manera informal, un dels deu guanyadors del concurs Art<35 Fundació Banc Sabadell, que enguany celebra la seva onzena edició. La frase la recorda Joan Anton Maragall, galerista de la sala Parés, i és un bon exemple de l’esperit d’aquest certamen que, des dels seus inicis, vol donar suport a l’art jove –artistes de menys de 35 anys– i crear ponts entre el món acadèmic i el profession­al. El jurat, a banda del mencionat Aballí, és de luxe: el també artista Sergi Aguilar, la galerista Concha de Aizpuru, el crític Frederic Montornés i una llarga llista que es completa amb directors de museus, comissaris i degans de facultats de belles arts de tot l’Estat.

“Lamentable­ment, a Espanya no hi ha un sistema de protecció pública per a la creació jove”, exposa Maragall, que ha format part del jurat. Per això, iniciative­s com Art<35 Fundació Banc Sabadell Art, convocada per la Facultat de Belles Arts de la Universita­t de Barcelona, en col·laboració amb entitats privades, signifique­n una oportunita­t única per a aquells artistes que estan en plena etapa d’inserció en el circuit profession­al de l’art contempora­ni.

Un recorregut per la Parés

Si bé al començamen­t el certamen només es fixava en la pintura, les seves bases han anat evoluciona­nt, “igual que la dinàmica dels joves creadors”, comenta Maragall. Des de fa algunes edicions, entre les peces premiades també s’hi poden veure escultures, installaci­ons, vídeos i fotografie­s.

Enguany, una cinquanten­a d’obres –cinc peces de cada artista guanyador–, es presenten, com és habitual, a la cèntrica Sala Parés. A la planta baixa hi trobareu el projecte Letanías del canari Joaquín Artime, que, mitjançant diferents formats creatius, reflexiona sobre la codificaci­ó del llenguatge i de les seves fron- teres. Al seu costat, la italiana Sofia Ricciardi i la madrilenya Carmen Alvar proposen dues maneres diferents de treballar el collage. La primera ens mostra la fragilitat de la realitat a partir de fotografie­s esquinçade­s procedents de revistes d’art. Alvar, en canvi, busca donar una segona vida, i una segona mirada, a les imatges. La seva sèrie s’inspira en el centenari de la Revo-

EL CERTAMEN DONA SUPORT A L’ART JOVE (ARTISTES DE MENYS DE 35 ANYS) I CREA PONTS ENTRE EL MÓN ACADÈMIC I EL PROFESSION­AL

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain