La Vanguardia - Què Fem

Un cançoner desèrtic

-

Els cartells que cada any presenten el festival Barcelona Acció Musical (BAM) i el Mercè Música són com una immensa botiga de dolços per als melòmans i els amants dels concerts més llaminers. Aquest 2018 no és cap excepció i, des d’avui i fins dilluns, arribaran a la capital catalana grups i artistes tan interessan­ts com The Monochrome Set, Mercury Rev, Nathy Peluso, La Bien Querida, La Plata i Ferran Palau.

Si haguéssim de desig- nar uns caps de cartell per al BAM 2018, molt probableme­nt aquest pes recauria sobre The Monochrome Set i Mercury Rev. Els primers són una de les grans icones del so postpunk. En actiu des del 1978, aquest any The Monochrome Set han celebrat els 40 publicant un disc tan notable com Maisieworl­d (2018).

Mercury Rev són una de les bandes fonamental­s de l’indie rock (més oníric i amb propensió a l’expansió psicodèlic­a amable) dels 90. Al BAM recuperara­n íntegramen­t, en un concert en format íntim i acústic, el seu treball més referencia­l, Desert’s Songs (1998), un disc que fa vint anys que va veure la llum.

El hip-hop de l’argentina Nathy Paluso, la nova gran dama del gènere en castellà; La Bien Querida, una veu femenina indispensa­ble en l’indie pop estatal, i el folk de Ferran Palau completen el menú de concerts imprescin- dibles de la Mercè 2018... Però no són els únics.

Lisboa i la resta del món

Lisboa és la ciutat convidada a la Mercè d’enguany, fet que també es trasllada a la programaci­ó de música en directe de la festa major: al cartell del Mercè Música trobem cantants de fado, com Cuca Roseta i Camané, i, en el del BAM, alguns dels grups més destacats de l’escena musical lisboeta, com Throes + The Shine, Bruno Pernadas, Capicua i Real Combo Lisbonense.

Des del Brasil arribarà el soul tropicalis­ta de Liniker E Os Caramelows i des del continent africà propostes com les d’Ammar 808, Les Filles de Illighadad i Seun Kuti & Egypt 80, el fill de la llegenda de l’afrobeat Fela Kuti, acompanyat de l’emblemàtic­a banda de suport del seu pare. També practicant afrobeat però procedents d’Anglaterra es presentara­n Kokoroko. Els barcelonin­s Alex Brass, Green Valley i Dr. Calypso portaran a la festa major els ritmes sincopats del reggae, i serà especialme­nt emotiva l’actuació dels últims, ja que serà el darrer concert que Dr. Calypso oferiran a la seva ciutat abans de separar-se.

Tomasa del Real serà l’ambaixador­a a la Mercè del reggaeton i el trap, mentre que els amants del rap, la música negra i l’electrònic­a no es poden perdre les propostes d’Oddisee, Masego, Akua Naru, Batuk i Meute. I completen el contingent d’artistes locals noms com Balago, Hazte Lapón, La Estrella de David, Marina Gallardo, Tiger Menja Zebra i les cantaores de flamenc Mayte Martín i Rosario La Tremendita.

BAM I MERCÈ MÚSICA

ESTIL: DIVERSOS ESTILS. DIVERSOS ESPAIS DE BARCELONA. DEL DIVENDRES 21 AL DILLUNS 24. PREU: TOTS ELS CONCERTS SÓN GRATUÏTS. • Barcelona.cat/bam

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain