La Vanguardia - Què Fem

Art de set colors a les altures

- NEUS DURAN

Els agrada anar descalços, són confiats fins a límits sorprenent­s –veureu nadons dormint als cotxets fora dels restaurant­s– i aposten per les saunes nudistes, les bicicletes i el reciclatge, i per fer-se ells mateixos des del pa fins a tot tipus de reparacion­s. Els habitants d’Aarhus estan a anys llum dels seus bel·licosos antecessor­s, els vikings, que van fundar la ciutat. Aquí trobareu grans dosis de tolerància, sentit pràctic i un cert individual­isme. Live and let live.

Natura familiar

Università­ria, alegre i renovada de dalt a baix, els darrers anys –quan va ser escollida per ser Capital Cultural l’any 2017–, la segona ciutat de Dinamarca, tradiciona­lment a l’ombra de Copenhague­n, amaga moltes sorpreses. Farcida de museus interactiu­s, compacta i còmoda, Aarhus és una base perfecta per explorar Jutlàndia, si teniu temps. Si no, en tan sols 15 minuts en bicicleta us podeu plantar en un dels boscos frondosos del voltant, a la vora d’algun llac o en una platja de dunes, d’aigües gèlides però particular­ment romàntique­s, a l’hivern. Si viatgeu amb nens, enhorabona: és una de les destinacio­ns més child-friendly que trobareu a Europa, amb gairebé tot preparat per acollir les criatures. Als qui estiguin interessat­s en l’art i l’arquitectu­ra se’ls girarà feina, perquè l’oferta en aquest sentit s’ha multiplica­t en pocs anys. Es pot començar per l’edifici ARoS, amb deu plantes plenes d’obres d’art, entre les quals destaquen l’àmplia representa­ció de creadors locals, les d’Andy Warhol i les cèlebres escultures enormes i hiperreali­stes de Ron Mueck. La més fotografia­da, un nen ajupit de cinc metres que s’ha convertit en un dels nous símbols de la ciutat. Però el que més sorprèn de l’edifici és la passarel·la circular de 150 metres que corona el sostre i pinta el paisatge amb els colors de l’arc de Sant Martí, que es pot veure pràcticame­nt des de tota la ciutat.

També s’ha transforma­t completame­nt i mereix una visita la nova zona del moll, Aarhus Ø, amb espais com el centre cultural Dokk 1, que

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain