La Vanguardia - Què Fem

Vint anys de la Vila Casas

LA FUNDACIÓ VILA CASAS CELEBRA EL SEU ANIVERSARI I PRESENTA DUES NOVES MOSTRES AL MUSEU CAN FRAMIS, UNA D’ELLES CENTRADA EN L’EXPERIÈNCI­A DEL CONFINAMEN­T

- LAIA ANTÚNEZ

Diu Àlex Susanna, director d’Art de la Fundació Vila Casas, que “fa vint anys que piquem pedra” per fer difusió de l’art modern i, sobretot, contempora­ni català. Per això, ara toca celebrar-ho i ho fan, d’entrada, amb una catalogaci­ó exhaustiva de totes les seves col·leccions de pintura, escultura i fotografia, construïde­s gràcies a la passió artística d’Antoni Vila Casas, a qui, segons Susanna, “li agrada més el qualificat­iu de col·leccionist­a que el de mecenes”. Aquest registre s’ha traduït en tres catàlegs i un llibre molt personal sobre la història de la Fundació, titulat Tot girant fulls d’un àlbum, que ha escrit Glòria Bosch, que en va ser directora d’Art.

UNA TRAJECTÒRI­A

Aquestes dues dècades, la Fundació

ha programat, als seus museus de Barcelona, Torroella de Montgrí i Palafrugel­l, exposicion­s destinades a recuperar trajectòri­es d’artistes oblidats, i també ha apostat per la creació contemporà­nia a través de premis i mostres temporals. Precisamen­t, al Museu Can Framis acaben d’inaugurar-ne una dedicada al gironí Jordi Martoranno, guanyador del Premi de Pintura de la Fundació Vila Casas 2019, integrada per una vintena de peces fetes principalm­ent amb oli sobre tela de lli i amb tinta xinesa sobre paper Ukiyo-e.

PRIVILEGIA­TS, TOT I LA PANDÈMIA

Aquest vintè aniversari tampoc no s’ha pogut escapar de la pandèmia, tot i que, segons afirma Susanna, “ens podem considerar uns privilegia­ts, perquè hem pogut tirar endavant la programaci­ó prevista”. Als Espais Volart hi han inaugurat mostres dedicades a Jesús de Vilallonga, Pere Noguera, Àngel Ferrant i Xavier Vidal de Llobatera, que podeu visitar fins al 20 de desembre. “I als dos museus de l’Empordà, les exposicion­s estiuenque­s han superat rècords de visitants”, afegeix. Abans, durant els mesos de confinamen­t estricte, se’ls va ocórrer “sondejar el món artístic català” per saber com estava afectant la situació els artistes i els seus processos creatius. “Els vam demanar un text on ho expliquess­in i una imatge que per a ells tingués relació amb el confinamen­t”, diu Susanna. Van aconseguir un centenar de càpsules, que es van anar pujant al seu web, i que van tenir una gran acollida entre el públic. “Posteriorm­ent, ens vam adonar que el projecte tenia un gran potencial i vam decidir transforma­r-lo en una exposició. Una mostra que configura un dietari artístic del confinamen­t, del primer dia fins a l’últim, i que també és una radiografi­a singular del panorama artístic català”, apunta el director. A Càpsules de confinamen­t: art i pandèmia a Catalunya, també al Museu Can Framis, hi trobareu peces creades per artistes de diverses generacion­s, com Carlos Pazos, Eulàlia Valldosera, Àngels Ribé, Ignasi Aballí i Yago Hortal, entre d’altres, que han treballat amb suports i llenguatge­s diferents dels habituals. El confinamen­t és una experiènci­a que tots hem compartit, per això, aquesta mostra acaba esdevenint, com diu Susanna, “un espai on escoltar-nos i retrobarno­s a nosaltres mateixos”.

 ??  ?? ‘True Love’, pintura de Gino Rubert creada per a l’exposició ‘Càpsules de confinamen­t: art i pandèmia a Catalunya’.
‘True Love’, pintura de Gino Rubert creada per a l’exposició ‘Càpsules de confinamen­t: art i pandèmia a Catalunya’.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain