La Vanguardia - Què Fem

Sobre mites, herois i deïtats

CAIXAFORUM BARCELONA MOSTRA UNA SEIXANTENA D’OBRES PROCEDENTS DE LES COL·LECCIONS DEL MUSEU DEL PRADO

-

El mite de Narcís, que com a càstig es va enamorar de la seva pròpia imatge, no sembla tan llunyà en una societat com la nostra, que, cada vegada més, i arrossegad­a pel poder de les xarxes socials, potencia el culte a l’ego i la cultura del jo. Els mites, relats protagonit­zats per personatge­s de caràcter diví o heroic, conserven la capacitat per explicar-nos el nostre món, i ens n’adonem mentre recorrem l’exposició Art i mite. Els déus del Prado, que acull CaixaForum Barcelona amb la voluntat d’oferir-nos una mirada sobre la mitologia grecoroman­a i la seva representa­ció en la història de l’art.

Mestres i peces cabdals

Francisco de Zurbarán, José de Ribera, Peter Paul Rubens, Michel-Ange Houasse, Guido Reni i Jan Carel van Eyck són alguns dels grans mestres que signen les seixanta-quatre peces que integren l’exposició, entre pintures, escultures i objectes datats entre el segle aC i mitjan del segle xix .Ésla quarta mostra, organitzad­a conjuntame­nt per la Fundació ”la Caixa” i el Museu Nacional del Prado, amb la voluntat d’acostar al públic les extenses col·leccions del museu madrileny, i arriba a Barcelona en una versió ampliada i amb peces tan especials com El rapte d’Europa, de Rubens, una còpia d’una pintura de Ticià que el pintor barroc va conservar com a senyal d’admiració cap a l’italià.

També destaquen la parella de quadres La caiguda de Faetont ,de Jan Carel van Eyck, i La caiguda d’Ícar, de Jacob Peeter Gowy, que parlen de les imprudènci­es de la joventut. O els dos espectacul­aríssims llenços que José de Ribera va pintar l’any 1632 per al palau del Buen Retiro de Madrid, i que deixen constància de la mà dura dels déus de l’Olimp a l’hora d’imposar càstigs i fúries, turments que es repetien eternament, als que s’hi revelaven en contra. Impacta veure com Tici es cargola de dolor mentre una au rapinyaire li devora el fetge, dia rere dia. Mentre que, al costat, Ixió està encadenat a una roda que

igira permanentm­ent, vigilat de ben a prop per un sàtir.

Vuit àmbits temàtics

Totes dues peces destaquen en l’àmbit dedicat a les faltes i els càstigs, un dels vuit apartats en què s’ha dividit el recorregut, que també aborda temes com els relats dels mites, els déus de l’Olimp, l’esperit lliure de les deïtats, l’amor i el desig, les metamorfos­is –dedicat gairebé en exclusiva a les múltiples transforma­cions físiques que va adoptar Zeus, molt sovint amb la voluntat de satisfer els seus desitjos sexuals–, els herois –amb una curiosa peça de Zurbarán que representa Hèrcules creant l’estret de Gibraltar– i un final que ens transporta a la guerra de Troia.

Nous prismes

La mostra també incorpora un audiovisua­l, creat expressame­nt per a CaixaForum Barcelona, en què diverses veus contemporà­nies, com les de l’escriptora Bel Olid, el poeta Antoni Clapés, la il·lustradora Rocío Quillahuam­an i el cantant David Carabén reflexione­n sobre la vigència d’aquests mites clàssics en la nostra societat. Són preguntes sobre l’amor, la bellesa, el destí, la masculinit­at i la feminitat vistes des de la perspectiv­a actual. “Per què, quan veiem quadres com El rapte de Proserpina, obra del pintor flamenc Pieter Brueghel el Jove, seguim entenent el rapte com un acte impulsiu derivat de l’amor i de la fascinació o com una violació?”, tal com apunta l’escriptora Luna Miguel en aquesta peça audiovisua­l. Les interpreta­cions potser han canviat, però els mites, tot i que ja no els protagonit­zin déus, herois, nimfes, muses, centaures i licantrops, encara perviuen.

Més informació: CaixaForum Barcelona. Av. de Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8. Barcelona. Tel.: 934 768 600. Fins al 14/3 del 2021. Horari: de dl.a dg., de 10 a 20h. Preu: 6€ o gratuït (clients CaixaBank). Cal reserva prèvia. • Caixaforum.es

ES TRACTA DE LA QUARTA MOSTRA ORGANITZAD­A CONJUNTAME­NT PER LA FUNDACIÓ ”LA CAIXA” I EL MUSEU NACIONAL DEL PRADO

 ??  ?? Jan Carel van Eyck, ‘La caiguda de Faetont’, 163638. Oli sobre tela. © Museu Nacional del Prado.
Jan Carel van Eyck, ‘La caiguda de Faetont’, 163638. Oli sobre tela. © Museu Nacional del Prado.
 ??  ?? Taller romà, ‘Prometeu i Atenea creen el primer home’, h. 185. Marbre. © Museu Nacional del Prado.
Taller romà, ‘Prometeu i Atenea creen el primer home’, h. 185. Marbre. © Museu Nacional del Prado.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain