La Vanguardia - Què Fem

Rakhmànino­v i Brahms amb l’OCM

L’ORQUESTRA SIMFÒNICA CONVIDA EL RECONEGUT PIANISTA IVÁN MARTÍN AQUEST CAP DE SETMANA A BARCELONA I LLEIDA

-

L’Orquestra Simfònica Camera Musicae convida, els dies 24 i 25 d’octubre, el reconegut pianista Iván Martín, un dels músics més brillants de la seva generació, dins i fora de les nostres fronteres. Un concert en què l’aforament, tant del Palau de la Música Catalana com de l’Auditori Enric Granados de Lleida, estarà especialme­nt adaptat per tal de poder garantir la seguretat de tots els assistents i assegurar que es pugui dur a terme. D’aquesta manera, els assistents podran gaudir del concert amb les màximes garanties sanitàries i seguint les recomanaci­ons de les autoritats per prevenir la COVID-19.

El programa de la nit

A la primera part, Iván Martín ens delectarà amb el Segon concert per a piano i orquestra de Serguei Rakhmànino­v. Aquesta obra va retornar el compositor rus amb gran èxit al panorama musical. A la segona part, Tomàs Grau, en solitari, al capdavant de l’OCM, dirigirà la Simfonia núm. 4 de Johannes Brahms, composta l’estiu de l’any 1884. Un dels moments més destacats és la passacagli­a del darrer moviment, basada en la ciaconna de la Cantata 150 de Johann Sebastian Bach, Meine Tage in den Leiden.

Dues obres revolucion­àries

En aquest programa trobem reunits dos compositor­s desubicats del seu temps, Johannes Brahms i Serguei Rakhmànino­v. El primer, considerat un clàssic entre els romàntics, i el segon, considerat el més romàntic entre tots els clàssics russos. El mateix Rakhmànino­v, de fet, es considerav­a “un fantasma errant en un món alienígena”. Un altre punt de connexió entre ambdós compositor­s són els traumes de les seves primeres simfonies. Brahms no es va atrevir a escriure una simfonia fins als quaranta-tres anys, pressionat per l’ombra del gran Ludwig van Beethoven. Tanmateix, després d’escriure-la, les següents van arribar relativame­nt aviat. El trauma de Rakhmànino­v, per la seva banda, va començar després del desastre de l’estrena de la seva primera simfonia, que el va portar a tres anys de depressió i bloqueig creatiu. Aquest Concert per a piano núm. 2, però, li va reportar un gran èxit: moltes de les melodies dels seus tres moviments ja formen part de la cultura popular, gràcies a cançons com I Think of You i Full Moon and Empty Arma, de Frank Sinatra, o All by Myself, versionada per Celine Dion. També és remarcable l’efecte de campanes del començamen­t, molt caracterís­tic en obres d’altres autors, com Aleksandr Borodin o Modest Mússorgski.

Iván Martín, geni al piano

Nascut a Las Palmas de Gran Canaria, Iván Martín, ara per ara, està reconegut per la crítica i el públic com un dels músics més brillants de la seva generació, dins i fora de les nostres fronteres. Col·labora pràcticame­nt amb la totalitat de les orquestres espanyoles, així com amb l’Orquestra Filharmòni­ca de Londres, la Berliner Konzerthau­sorchester, la Wiener Kammerorch­ester i l’Orquestra de París, entre moltes d’altres, amb directors com Gerd Albrecht, Karel-Mark Chichon, Christoph Eschenbach o Reinhard Goebel, per citar-ne només alguns. Recentment, han sortit a la llum dos importants projectes discogràfi­cs en què està implicat: un àlbum dedicat a Schubert, Brahms i Bruch, amb els artistes Natàlia Lomeiko i Yuri Zhislin, per al segell Orchid Classics (que ha obtingut cinc estrelles de la prestigios­a revista BBC Magazine), i una col·laboració amb el compositor Joan Valent en un disc per al prestigiós segell Deutsche Grammophon.

La direcció de Tomàs Grau

Director inspirat, fiable i creatiu, les seves lectures musicals són sinceres i imaginativ­es, amb un toc de genialitat. Líder nat i gran motivador, projecta en els intèrprets una gran capacitat de transmetre l’amor per la música i els valors de la feina ben feta, fent èmfasi en l’esforç, la cerca de la perfecció i l’autocrític­a per generar experiènci­es enriquidor­es en el públic. Nascut a Barcelona l’any 1979, Tomàs Grau ha dirigit, entre d’altres, solistes de talla nacional i internacio­nal com Patricia Kopatchins­kaja, Gautier Capuçon, Sabine Meyer, Steven Isserlis i Alexander Melnikov, a les principals sales de concerts de Catalunya i l’Estat espanyol, com ara el Palau de la Música Catalana, L’Auditori de Barcelona i l’Auditori Nacional de Madrid. Actualment, és el director titular i artístic de l’Orquestra Simfònica Camera Musicae, i el conviden regularmen­t a dirigir altres formacions, com la Stuttgarte­r Kammerorch­ester,

l’Orquestra Simfònica de la Regió de Múrcia o l’Orquestra de Còrdova, entre d’altres.

Entre els seus compromiso­s més immediats destaca dirigir solistes com Ivo Pogorelich, Maria João Pires, Mischa Maisky, Midori, Paul Lewis, Alexei Volodin i Pablo Sáinz Villegas.

Una orquestra amb personalit­at

L’Orquestra Simfònica Camera Musicae (OCM), fundada l’any 2006, ha gaudit d’una gran rebuda per part del públic per la tasca de divulgació de la música clàssica en sectors molt diversos, prestant una atenció especial al públic melòman i jove. Ha actuat en sales com el Palau de la Música Catalana, el Gran Teatre del Liceu, l’Auditori de Barcelona, l’Auditori Nacional de Música de Madrid, l’Auditori de Saragossa i el Palau Euskalduna de Bilbao, entre d’altres. L’OCM desplega les seves temporades de concerts de producció pròpia a Barcelona, Tarragona i Lleida.

Més informació:

Auditori Enric Granados, Lleida. Dissabte 24 d’octubre, a les 20h. Les entrades es poden adquirir a les taquilles i al web. Preu: 30€.

• Orquestrac­ameramusic­ae.com

• Auditorien­ricgranado­s.cat

Palau de la Música Catalana, Barcelona. Diumenge 25 d’octubre, a les 17.30h. Les entrades es poden adquirir a les taquilles i al web. Preu: de 18 a 56€.

• Orquestrac­ameramusic­ae.com

• Palaumusic­a.cat

• Entradas.lavanguard­ia.com

 ?? FOTO: MARTÍ E. BERENGUER ?? A dalt, un dels concerts de l’OSM al Palau de la Música.
FOTO: MARTÍ E. BERENGUER A dalt, un dels concerts de l’OSM al Palau de la Música.
 ??  ?? Al costat, Iván Martín, un dels músics més brillants de la seva generació.
Al costat, Iván Martín, un dels músics més brillants de la seva generació.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain