La Vanguardia - Què Fem

PANTALLES

LA MINISÈRIE ‘WHEN WE RISE’ FA UNA CRÒNICA DE L’EVOLUCIÓ DEL MOVIMENT SOCIAL PELS DRETS DEL COL·LECTIU LGBT, DES DELS SEUS INICIS AL FINAL DELS ANYS SEIXANTA FINS AVUI

- TONI DE LA TORRE

El pilot de When We Rise, dirigit per Gus Van Sant, gira entorn de la lluita dels drets del col·lectiu LGBT als Estats Units.

Les imatges d’agents de policia entrant amb violència en bars d’ambient i arrestant-ne els propietari­s van obrir la pel·lícula Milk. Eren imatges d’arxiu dels anys cinquanta i seixanta que permetien al film mostrar ràpidament el context històric i cultural de la història que volia explicar. Es tractava d’una biografia de Harvey Milk, que va convertir-se en el primer polític obertament homosexual a ser escollit per a un càrrec electe als Estats Units, l’any 1978. Aquell mateix any va ser assassinat. La pel·lícula va tenir un gran ressò, sobretot després que Sean Penn s’emportés l’Oscar per interpreta­r el protagonis­ta. Els seus dos responsabl­es, el director Gus Van Sant i el guionista Dustin Lance Black (que també es va endur una estatueta) s’han tornat a unir en un projecte. Es tracta d’una minisèrie feta per a la televisió anomenada When We Rise i que amplia la història ja presentada a la pel·lícula. Si el film prenia la forma d’un biopic, la minisèrie estén aquest horitzó: ambientada en el mateix període, explica l’origen dels moviments en defensa dels drets dels homosexual­s i continua explicant la història de la lluita del col·lectiu LGBT fins a arribar al dia d’avui. Una comunitat unida La minisèrie arrenca amb els disturbis que es van produir l’any 1969 quan una acció policial en un local anomenat Stonewall Inn va acabar amb una revolta al carrer, portada a terme per la gent que hi havia al bar i que volien dur a comissaria i una multitud que s’havia aplegat davant l’establimen­t. Aquest incident va ser seguit per una segona nit de disturbis i la cobertura dels principals diaris del país, cosa que va convertir la revolta en un element cohesionad­or de la lluita de la comunitat gai que al seu torn està relacionad­a amb altres moviments socials com el feminisme i l’antibel·licisme. El conjunt ex- plica la necessitat que posa en marxa la història dels tres protagonis­tes de When We Rise i també allò que els uneix. Protagonis­tes i assessors Cleve Jones se sent alienat per l’actitud homofòbica del seu pare i acaba marxant de casa. Roma Guy, en una circumstàn­cia familiar, busca refugi en un moviment feminista. Finalment, Ken Jones torna de la guerra i se sent aïllat pel fet de ser negre i homosexual. El primer episodi està dedicat a explicar les respective­s situacions i buscar el punt de contacte entre les seves trames, que s’encreuaran en els episodis següents. Els tres personatge­s són interpreta­ts, respectiva­ment, per Guy Pearce, Mary-Louise Parker i Michael Kenneth Williams. Actors de renom en un repartimen­t molt extens on també hi ha altres noms coneguts com Whoopi Goldberg. Tot el que explica When We

Rise té la virtut d’haver estat contrastat amb almenys dos dels seus protagonis­tes, ja que Cleve Jones i Roma Guy han estat assessors del guió en la vida real (de fet, la minisèrie està basada en un llibre escrit pel primer). La ficció, de vuit episodis, és una producció d’ABC, que l’emetrà en nits consecutiv­es començant pel 28 de febrer. A casa nostra es podrà veure el mateix dia que als Estats Units i amb la mateixa periodicit­at a través d’HBO.

 ??  ?? Les històries protagonit­zades per Rachel Griffiths, Guy Pearce i Mary-Louise Parker estan basades en fets reals.
Les històries protagonit­zades per Rachel Griffiths, Guy Pearce i Mary-Louise Parker estan basades en fets reals.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain