La Vanguardia - Què Fem

RESTAURANT

JORDI HERRERA OFEREIX CUINA CASOLANA SUBLIMADA I IRREVERENT AL RESTAURANT MANAIRÓ

- ÒSCAR GÓMEZ

Al Restaurant Manairó de l’Eixample, el xef Jordi Herrera vol oferir cuina de qualitat sense assemblar-se a res ni a ningú.

En tres menudes mossegades ens desfilem les sardines pel cel del paladar. Els lloms desespinat­s semblen delicats lingots de plata embolicats amb tel de cansalada transparen­t. Sobre un llit de pèsols a la francesa (perles clorofil·lades saltades amb enciam, mantega i pebre), la carn del peixet és ferma i aromàtica, finíssima. Perfumada amb fumats i amb anisats de fonoll.

Fa quinze anys que Jordi Herrera cerca tossudamen­t com fer “la millor cuina possible sense assemblar-se ni a res ni a ningú, ser diferent i essencial”. El seu camí passa per empeltar les bases tradiciona­ls de la cuina catalana amb tècniques noves, combinacio­ns originals i –quan el paladar ho justifica– ingredient­s d’arreu. Amb passió encomanadi­ssa ens explica una combinació d’albergínia amb wasabi. Sense pausa, brolla la idea d’un trinxat on la col es cou en el seu propi suc. Recomanaci­ons de la carta L’arròs de calamars és un joc de textures i temperatur­a. Si el tàrtar és fred, l’arròs és calent. Si la maionesa és cremosa, les finíssimes tires de calamar cru són lliscants i juganeres. Servit el conjunt en estrats indestriab­les, cada viatge de la cullera és un repte d’identifica­ció i esclat de sensacions. Ravenet picant per refrescar el conjunt.

Tot l’equip (Roger Viñas és el cap de cuina) practica una mirada que ho qüestiona tot. Ha creat noves tècniques de cocció que preserven l’ànima culinària dels productes (injectar vapor directamen­t dins el cos de la gamba deixant immaculada l’essència crustàcia del cap; la planxa faquir de punxes roents que couen la carn des de l’interior). La seva capacitat tècnica descomunal pot capgirar la percepció externa de la causa i l’efecte. En algunes ocasions potser el camí brillant i creatiu ha eclipsat el valor dels grans sabors irre- petits, alguns probableme­nt també irrepetibl­es.

La truita de congre amb crema d’all és cullerada de vellut amb sabor d’infantesa (all, arròs, brou de congre). Viatge en el temps i amor de l’àvia. La crema envolta una petita truita feta amb els cervellets de l’anguil·liforme.

La geometria de la sala (llarga, estreta, decorada amb escultures fetes pel xef ) reparteix les taules afavorint la privacitat. Roba fina i coberts de luxe, cadires d’alta comoditat. Ambient sonor contingut i servei amable, molt disposat a explicar els plats. Altres especialit­ats Esclata dins la boca el bombó de foie combinat amb coliflor i oli de cafè. La paret s’esberla dolçament amb la mínima mossegada, la suavitat de l’emulsió s’escampa per la boca i els torrats perfumen el conjunt. Il·lumina la vetllada un rostit de cua de bou presentat en timbal salsat amb els sucs concentrat­s de la bèstia i amanit amb fresca juliana ultracroca­nt de tirabecs (refrescats en aigua i gel per augmentar-ne la tensió vegetal: crec!). El llobarro marinat amb gingebre, llimona i balsàmics demostra que hi ha vida més enllà del cebiche. Espectacul­ar cansalada de xai amb crema de patata i all escalivat, caldereta convertida en monument palatal. A les postres, bon agredolç de maduixes amb nata i gelat de pebre, cremosa mousse de te matcha amb textures de banana. És el triomf de la mirada inquieta, l’esperit agosarat i el gran menú degustació de temporada.

 ?? FOTOS: FLAMINIA PELAZZI ?? La personalit­at del xef Jordi Herrera es troba en tots els plats.
FOTOS: FLAMINIA PELAZZI La personalit­at del xef Jordi Herrera es troba en tots els plats.
 ??  ?? El rostit de cua de bou amb tirabecs crocants és un dels plats recomanats.
El rostit de cua de bou amb tirabecs crocants és un dels plats recomanats.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain