La Vanguardia - Què Fem

ART

LA FUNDACIÓ FOTO COLECTANIA MOSTRA 250 PORTADES DE DISCOS DE VINIL CREADES PER PRESTIGIOS­OS FOTÒGRAFS

- LAIA ANTÚNEZ

La mostra Total Records. Vinils i fotografie­s exhibeix fins a 250 portades de grans artistes a la Fundació Foto Colectania.

L’any 1969, The Beatles publicaven el seu onzè àlbum d’estudi, titulat Abbey Road. Hi apareixien cançons com Come

Together i Here Comes the Sun. Gairebé cinquanta anys després, és probable que poques persones recordin la llista completa de temes de l’àlbum. De fet, segur que n’hi ha moltes que mai hauran escoltat aquestes cançons. El que sí que molts reconeixer­an és la imatge de la portada, aquella en què els quatre beatles travessen, en fila, un pas de vianants. La foto la va disparar Iain MacMillan, un fotògraf amic de John Lennon. Se n’han fet versions, paròdies i fins i tot mems. Un clar exemple de com algunes portades de discos han aconseguit incrustar-se en el nostre imaginari col·lectiu i formar part de la nostra història visual.

Paladar col·leccionist­a

Aquesta portada és una de les 250 que integren la mostra Total Records. Vinils i fotogra

fies, que s’inaugura el pròxim dimecres, 22 de novembre, a la Fundació Foto Colectania. Els vinils provenen de les col·leccions privades de dos dels comissaris: Antoine de Beaupré, fundador de la llibreria Galerie 213 de París, especialit­zada en fotografia antiga i contemporà­nia, i colleccion­ista de més de 15.000 vinils, i Serge Vincendet, expert musical i fundador de la botiga Monster Melodies. El tercer és Sam Stourdzé, director del festival de fotografia Les Rencontres d’Arles, on es va presentar la mostra per primera vegada.

Una nova perspectiv­a

“No és una exposició sobre música, és una exposició de fotografia”, ens explica Antoine de Beaupré. De fet, la mostra ens convida a mirar les portades d’una altra manera, a descobrir qui hi ha darrere d’aquestes imatges icòniques. “Fotògrafs i artistes que eren i que continuen sent personatge­s molt importants en el món de la fotografia”, diu Beaupré. Així doncs, en aquest joc de descoberta toparem amb les col·labora- cions sorgides entre creadors com Weegee i George Michael, Herb Ritts i Madonna, Annie Leibovitz i Cindy Lauper, Anton Corbijn i U2 o Jean-Paul Goude i Grace Jones, entre molts d’altres. Moltes de les fotografie­s són obres originals que es van fer específica­ment per a la portada d’un disc. D’altres, reapropiac­ions d’imatges ja existents que agradaven a la banda o al cantant pel missatge que contenien. “Fent aquest recorregut, t’adones que gairebé tots els fotògrafs importants han tre- ballat aquest mitjà, la portada de disc”, comenta Beaupré. Com Jean- Baptiste Mondino, que va començar fent fotografie­s per a discos –ell va retratar Prince despullat per a l’àlbum Prince’s Lovesexy (1988)– i ara és un reputat fotògraf de moda i director de vídeos musicals. O el gran Richard Avedon, que en tota la seva trajectòri­a ha conceptual­itzat més d’un centenar de portades. A la mostra tampoc hi falten exemples d’artistes que van saber aprofitar la llibertat creativa que atorga aquest suport, com Robert Rauschenbe­rg, Dieter Roth i, evidentmen­t, Andy Warhol. La banana groga de l’àlbum de debut de The Velvet Undergroun­d & Nico (1967) i la cremallera dels texans de l’Sticky

Fingers (1971) de The Rolling Stones ja són molt més que icones pop. Per cert, Warhol també va encarregar-se de la portada del disc Fuego (1983), de Miguel Bosé.

Made in Spain

Al nostre país també hi ha fotògrafs que han investigat creativame­nt aquest suport. Alguns, a més, formen part de la col·lecció de Foto Colectania, com Alberto García-Alix, fotògraf de la Movida i responsabl­e de portades de Camarón de la Isla i Los Coyotes; la madrilenya Ouka Leele, que va col·laborar amb Los Ilegales, i el mallorquí Toni Catany, amb treballs per a Serrat i Maria del Mar Bonet. La llista de fotògrafs continua: Chema Madoz, Leopoldo Pomés i Jaime G. Villalba, que va aconseguir que, visualment, ens “enamoréssi­m de la moda juvenil” i de Radio Futura. Pura història contemporà­nia.

LA MOSTRA ENS CONVIDA A MIRAR AQUESTES PORTADES D’UNA ALTRA MANERA, A DESCOBRIR QUIN FOTÒGRAF HI HA DARRERE D’AQUESTES IMATGES ICÒNIQUES

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain