La Vanguardia - Què Fem

TEMA DE LA SETMANA

- MAR ARMENGOL

No hi ha res millor que combatre el fred prenent un bon cafè amb una pasta. Per això us proposem un seguit de locals on els preparen d’allò més bé.

És tardor i potser cal recuperar un ritual que per a molts tal vegada és sagrat: el berenar! I no ens referim al bol de cereals amb llet a deshores, sinó a deixar-se endur per la calma i endolcir els dies freds en cafeteries on es preocupen per la qualitat de la seva carta. De la mateixa manera que temps enrere vam assistir a la posada en valor del vi o la cervesa, ara gaudim de la reivindica­ció del bon cafè (i de pas acompanyem algunes varietats amb un bon tros de pastís). Per això, us proposem els millors llocs per passar la tarda a la ciutat.

CULTURA CAFETERA IMPORTADA DE HACKNEY

Everyday CARRER DE JOAQUÍN COSTA, 26. METRO: UNIVERSITA­T (L1, L2). HORARI: DE DL. A DV., DE 8.30 A 18.30H; CAPS DE SETMANA, DE 10 A 19H. • Nomadcoffe­e.es Nømad Coffee, avui tota una institució del cafè a Barcelona, neix a Londres com una parada ambulant de cafè el 2011 i arriba a casa nostra el 2014 com a espai físic. El seu creador, Jordi Mestre, dissenyado­r industrial de professió i restaurado­r de mobles, va descobrir el món del cafè al barri londinenc de Hackney, on residia pels volts del 2011. “És un barri de gent jove, creativa, un món molt simpàtic”, ens comenta en Jordi. “Els locals de la zona estaven molt ben decorats. Les barres eren més baixes i el cafè d’especialit­at hi tenia un rol destacat”. Amb aquesta inspiració, en Jordi va decidir llançar-se a l’aventura del cafè.

Ell mateix ens explica que, de la mateixa manera que ens fixem en la denominaci­ó d’origen de les pomes, per exemple, també ho podem fer amb el cafè. D’aquí sorgeix el concepte de cafè d’especi

alitat, que implica que qui el serveix en coneix l’origen, la finca on s’ha cultivat, com s’ha processat, entre altres paràmetres, i s’encarrega de torrar-lo en consonànci­a amb les seves caracterís­tiques. “El concepte de cafè fresc existeix”, recalca Mestre, i a Nømad Coffee treballen per- què el cafè ho sigui sempre. Aquest prové dels millors racons del món on se’n produeix: l’Amèrica Central, el nord de l’Amèrica del Sud i l’est de l’Àfrica.

Avui en dia, Nømad Coffee compta amb tres locals i una caravana. El Cøffee Lab & Shop (passatge Sert, 12), que també és espai de demostraci­ó; el Roaster’s Home (carrer de Pujades, 95), on es pot contemplar tot el procés de torrat del cafè, i l’Everyday (carrer de Joaquín Costa, 26), on es pot berenar. A tots, a més, podem comprar cafè en paquets per endur-nos-el a casa.

A l’Everyday en Jordi ens proposa un winter latte, que duu xarops o almívars amb espècies, acompanyat d’una galeta de matcha (una varietat de te verd en pols), o bé una barreta de granola amb cacauet i xocolata sense sucres, ni làctics, ni gluten. Si preferim un cold brew (infusions en aigua freda, de maceració lenta, que arriba a les 24h) per als dies més càlids, podem apostar per un Nitro Affogato, elaborat amb gas nitrogen.

VIATGEM AMB EL PALADAR A COSTA RICA

Onna Coffe CARRER DE SANTA TERESA, 1. METRO: DIAGONAL (L3, L5). TEL.: 932 694 870. HORARI: DE DL. A DV., DE 8 A 19H; DS., DG. I FESTIUS, DE 9 A 19H.

• Facebook: Onna Coffee Ben a prop dels Jardinets de Gràcia hi ha l’Onna Coffee, que va obrir el 2014, un any que podem considerar clau per al cafè d’especialit­at a Barcelona, ja que altres referents, com Nømad Coffee, també van iniciar la seva aventura aquell any. El cafè que podem tastar aquí és de la varietat aràbiga i actualment prové de Costa Rica. Com ens comenta Gabriel López, mànager del local, a Onna Coffee tenen consciènci­a de tot el procés que implica la traçabilit­at, és a dir, seguir l’evolució del producte. Això comporta que el cafè cru arribi en perfectes condicions des del seu origen al local per torrar-lo i preparar-lo. I afegeix: “Depenent de la varietat del gra, obtindrem diferents notes en el cafè: més afrui-

ELS MÉS PURISTES APUNTEN, SENSE FALTARLOS RAÓ, QUE EL CAFÈ SOL ES PREN SOL, JA QUE QUAN EL TORREN S’ASSEGUREN D’EXTREURE LA MÀXIMA DOLÇOR NATURAL DEL GRA

tat, acaramel·lat…, i el mateix del procés d’assecament a què se l’hagi sotmès. També cal tenir en compte les condicions del sòl, la flora que l’envolta i l’altura”.

En Gabriel també apunta que “torrem el cafè cada setmana per mantenir-ne la frescor i treballar-lo en les seves condicions òptimes”. El principal beneficiar­i d’aquest procés tan curós és, per descomptat, qui pren la tassa de cafè. Com a curiositat, el preu de l’exprés aquí és d’1,75 euros, i en cadenes de forn convencion­als el preu ronda els 1,35 euros, de manera que per 40 cèntims més podem prendre un cafè el doble de bo.

Tot parlant de cafè exprés, arribats a aquest punt, podem convenir que afegir-hi sucre és profanar-lo. Els més puristes apunten, sense faltar-los raó, que el cafè sol es pren sol, ja que, quan el torren i el preparen, s’asseguren d’extreure la màxima dolçor natural del gra, i gràcies a això obtenen una bona resposta dels clients que abans el prenien amb sucre.

Ara bé, a Onna Coffee també tenen dolços per llepar-s’hi els dits i el cafè preparat d’altres maneres perquè encaixi amb un berenar llaminer de tardor. El flat white, o doble cafè amb llet (llet fresca sencera o bé de vegetals, com la que ens recomanen de civada), acompanyat de brownie sense gluten amb caramel salat, és una combinació guanyadora.

Si busqueu un sabor més cítric, podeu optar pel pastís de llimona amb polenta i romaní sense gluten. Els amants del pa de pessic no es poden perdre el banana bread, cobert de xocolata i encenalls de coco. I tampoc ens descuidem del croissant amb ametlla, que triomfa.

AMB GUST D’ITÀLIA

Nabucco PLAÇA DE LA VILA DE GRÀCIA, 8. METRO: FONTANA (L3). TEL.: 932 176 101. HORARI: DE 8.30 A 22H. • Nabuccotir­amisu.com El sabor del cafè a la italiana és un dels protagonis­tes de Nabucco, un encantador raconet a la plaça de la Vila de Gràcia que va obrir les portes el 2013. Segons comenta el propietari, Francesco Ferruzzi, pastisser de professió, el cafè que serveixen aquí “és molt típic italià. Conté un 85 per cent d’aràbiga i un 15 per cent de robusta, percentatg­es que varien segons la temporada. És bastant torrat, com agrada als italians, fort i espès”. És un bàsic italià, en el millor dels sentits.

Per preparar els cafès amb llet, en tenen de totes les varietats, i l’espuma es treballa perquè quedi impecable. Per acompanyar un bon latte, en Francesco ens assenyala el pastís de la iaia ( tarta de

la abuela, a la carta), a base de fruits vermells, o bé la choco ricotta, una crostata omplerta d’aquesta varietat de formatge que, a banda de ser deliciosa, farà treure foc al vostre Instagram.

CAFÈ DE KM 0 D’ARRELS COLOMBIANE­S

Bicioci CARRER DE VENUS, 1-3. METRO: DIAGONAL (L3, L5). TEL.: 934 582 044. HORARI: DE 9.30 A 24H. DILLUNS, TANCAT.

• Facebook: Bicioci Bike Cafe Bicioci també és un racó cafeter imprescind­ible a Gràcia (si bé no tot el panorama cafeter es concentra en aquest

districte, és ben sabut per tots nosaltres que és una esponja de tendències). En aquest cas, tant si sabeu anar en bici com si no, heu de fer una parada aquí. En Fabrizio i l’Andrea, els propietari­s, van tenir la pensada, després d’obrir aquest local el 2014 (casualitat?), d’orientar la carta del Bicioci cap al cafè d’especialit­at, per oferir una millor qualitat al client. En aquest cas, treballen amb la família Osorio, productors de cafè d’especialit­at colombians, que seleccione­n i torren el cafè de l’Amèrica Llatina i l’Àfrica a la seva seu de Manresa. En Fabrizio ens recomana berenar a Bicioci amb un pastís de pastanaga, que és casolà.

LA SEU DELS PASTISSOS MÉS POPULARS

Oma Bistró CARRER DEL CONSELL DE CENT, 227. METRO: UNIVERSITA­T (L1, L2). TEL.: 933 487 049. HORARI: Els pastissos que regnen a Instagram, com el de pastanaga, el de formatge New York o el red velvet, tenen una seu indiscutib­le a Barcelona: Oma Bistró. Aquí s’elaboren cada dia, i també d’altres, ocasionalm­ent, com els de te matcha i de fruites de temporada. Aquí compten amb un cafè de tipus blend (combinació de tres orígens diferents) molt especial, ja que és de Cafés El Magnífico, la firma de més tradició de torradors barcelonin­s, que data del 1919. El cafè que prenem aquí és torrat personalme­nt pel director de Cafés El Magnífico, Salvador Sans. Com ens comenta Eduardo Combellas, un dels responsabl­es del local: “Després de tastar moltes opcions, ens vam decantar per un cafè equilibrat i fàcil de beure per a qualsevol paladar, amb un sabor subtil de xocolata i poca amargor, de baixa acidesa”. I pel que fa a l’opció de cafè amb llet, aquí sempre fan servir llet fresca.

 ??  ?? L’Andrea va obrir el Bicioci Bike Cafe juntament amb en Fabrizio l’any 2014.
L’Andrea va obrir el Bicioci Bike Cafe juntament amb en Fabrizio l’any 2014.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FOTOS: FLAMINIA PELAZZI
El cafè a la italiana és el protagonis­ta del Nabucco, que ens proposa combinar-lo amb pastís de fruits vermells o un choco ricotta.
FOTOS: FLAMINIA PELAZZI El cafè a la italiana és el protagonis­ta del Nabucco, que ens proposa combinar-lo amb pastís de fruits vermells o un choco ricotta.
 ??  ?? DE DL. A DV., DE 9 A 21H; DS. I DG., DE 10 A 21H.
• Facebook: OMA Bistro.
DE DL. A DV., DE 9 A 21H; DS. I DG., DE 10 A 21H. • Facebook: OMA Bistro.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Al Bicioci Bike Cafe combinen la passió per les bicicletes amb el cafè colombià.
Al Bicioci Bike Cafe combinen la passió per les bicicletes amb el cafè colombià.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain