La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

ties. En un cert sentit, rierol. 14 Brando la bandera. Antiga denominaci­ó de l’aigua beneita.

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Guarnida vora la documental­ista. Relativa a l’ós.

2 Ja torna. Acatats. Caps militars turcs. 3 Línies que uneixen les ciutats per dalt. Tornés enrere, com les onades. 4 Torna amb mal to. Corda gruixuda emprada per a amarrar l’àncora i altres objectes pesants. Taxes sense cap ni peus. 5 Plens de brutícia i per parelles. Contenidor de granets blancs. 6 Terme filosòfic que expressa el caràcter de l’ésser que té en ell mateix el principi del propi ésser i que, per tant, no depèn de cap altre. Expressió de fàstic. Ribes gens romàntique­s. 7 La més vibrant de l’alfabet. Parella de nazis. Aplegà. Xaia tot perdent el cap. 8 En Capone. Gos alfabètic. Firmada pel semiòleg. 9 Alabar. Fem procrear la població ovina. Fòsfor. 10 Els posseeixes. Estimen, i així sia. No el deixi participar. 11 Isabel Giró Segura. Saboga. La lletra grega d’en Gustau. 12 Sals o èsters de l’àcid nitrós. Lliga la barca. 13 Tractament­s per combatre les malal-

VERTICALS 1 Tornarà a repartir estris de guerra i munició. Tenyeixo les ampolles de vi de la Rioja. 2 Cereals en sang. Atacaven una novel·la. 3 Nitrogen. Estranyes. Mitja dècada. 4 Beneiteria. Abans eren de vinil i ara són compactes, però d’aquí no res desapareix­eran. Comença a rajar. 5 Abellot, també, encara que no sobrevoli cap gintònic. Dues escales de pintor obertes, de perfil. Túnica interior que protegia el cos del cavaller del frec de les malles o de l’arnès blanc. 6 Desacostum­ar. Grati.

7 Xai degollat. Eminències de terra artificial­s. Poden ser electorals o d’algunes altes institucio­ns. 8 La xifra sentimenta­lment més conflictiv­a. Porter de palau. Bo. 9 Ho empren. Clava. Escaire. 10 Res no és. Captivi irresistib­lement algú amb la mirada, amb algun atractiu poderós, amb el propi prestigi. En un cert sentit, fruita prohibida.

11 Assaona les carns. Has perdut la porteria de rugbi. Associació d’estudiants valencians. En aquests mateixos moments.

12 El signe matemàtic més democratit­zador. Acceptar-se, però sense guionets ni apòstrofs.

13 Arribaria a aquest món. Causis desperfect­es. 14 Afirmava que tindria l’aspecte de la primera lletra de l’alfabet. Dirà la seva amb una veueta de pollet.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain