La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Anats a topar bruscament contra el més truà. Batre els cereals. 2 La reina catalana que no desentonar­ia a cap escaquer. Recollirà almoina per comprar-se una antena. 3 Pèls retallats. S’adrecen als que es pensen que és un barbarisme i, per això, en confonen el sentit. Rere I fa informàtic­a. 4 Escandinau de primera instància. Alzinar en el qual es deuen muntar paradetes per vendre molt bé de preu. Lluïa un petninat afro i li van tallar les puntes. 5 Fanguet. Opòssums, també.

6 El mallorquí. Radiava. Ermites gens llegendàri­es. Acaba com comença. 7 Iode. En Capone. Les sisenes parts dels cercles. 8 Una altra manera d’anomenar un petit banquet. Consonant que borda. No és pas una mera cimera. Dues escales de pintor obertes. 9 Membre de l’orde de clergues regulars fundat per sant Gaietà de Thiene. El punt de sortida de cada forat al joc del golf. Que podria jugar al bàsquet.

10 Aliatge ben corrent. En un cert sentit, ho faci servir. Coratge de miner. 11 Almívar obtingut concentran­t el most no fermentat, ric en su- cres. Es bati en duel. Acaba com comença. 12 Còpula. Pot ser de cases o deserta. El verí que en la història del cinema es demana per compassió. 13 Sis-cents romans. Ajusticïin algú sense passar per cap procés amb garanties judicials. Tingué coneixemen­t. 14 Cola cucs. Les cabres més esveltes.

VERTICALS 1 Li agrada força la mel. Càrrecs militars del Magreb. 2 Símbol dental dels vampirs. Del dret és difús i del reve´s no et deixa anar. La més trencadiss­a de l’alfabet.

3 Arròs amb pellofa. S’hi agafi amb força. Puny d’espasa. 4 Telenotíci­es. Moixoneta. Pot ser de grills o a pressió. 5 Acabar abstemi. Amèrica sense la simpàtica alemanya. Facis més aguda la veu. 6 Terme infantívol per designar el cavall. El mallorquí. Pis sense entrada. Abans abans. 7 Sofre. Mancat de finor, gens polit. La primera de les últimes. Sobirà persa.

8 Tot el contingut d’un calaix. Composició lírico-musical que ens remet a Montserrat. 9 Submergit en un líquid que transforma l’aliment. De vori.

10 Vingué de gust posar una cert cara de sofriment. Recobreixi­s les planxes de coure per galvanoplà­stia amb una finíssima capa d’acer. Sofre. 11 Lluís Terrades Navarro. Pot ser Dalí o Aladí. Rebuda amb una A una mica tibada. 12 El sentireu sempre per damunt del sol. Petit robatori. Proveir de líquid mediterran­i. 13 Roure. Pot ser de lectura o de Pasolini. Institut de biòlegs descamisat­s. 14 Aquesta té moltes branques. T’hi adreces, a la manera antiga, per segona vegada en aquests mots encreuats.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain