La Vanguardia

Esquerres o dretes?

-

Fa uns dies que ja no sé què és ser de dretes o d’esquerres. Les eleccions m’han despistat. Em refereixo sobretot al resultat de Podem. Resulta que el líder d’aquest partit ha tingut un èxit aclaparado­r que és comprensib­le atesa la situació a Espanya i el discurs que aquest líder exposa. El que ja no entenc és que Pablo Iglesias recomani unes mesures econòmique­s com les que van aplicar els EUA per sortir del crac del 29, fent cas a l’economista Keynes, i que tant d’èxit van tenir.

Em refereixo a l’expansió de la massa monetària, prenent mesures com posar més diners en circulació per augmentar el consum intern dels ciutadans i a continuaci­ó millorar les vendes de les empreses, i que aquestes puguin contractar més gent i fer baixar el nombre d’aturats.

He de dir que estic totalment d’acord que es faci això que proclama Iglesias, però el que ja no sé és si això és ser d’esquerres. Per cert, aquesta és una mesura que la senyora Merkel no ens permet prendre. La meva opinió és que l’economia mana tant que ni els que es consideren progressis­tes poden fer altra cosa.

El que seria interessan­t és saber quines polítiques socials adoptaria aquest nou líder que se situa encara més a l’esquerra. Seria valent per tancar ambulatori­s ruïnosos? Per tancar col·legis de pobles amb pocs nens i aglutinar-los en pobles pròxims com fan als EUA amb autocars grocs? O per endurir les condicions per rebre el subsidi de l’atur?

Seria interessan­t saber què pensa en aquest sentit.

JOAN TORRENTS CASABAYO

Cadaqués

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain