La Vanguardia

La hipòtesi impossible

- JOSEP COSTA TERRADAS Barcelona

Que quedi clara, abans de res, la meva postura inequívoca a favor d’un model d’Estat republicà. Dit això, vull posar-me en la pell del futur rei Felip VI i de la tasca que li espera. Amb l’aprovació massiva del Congrés i del Senat de la llei orgànica que farà efectiva l’abdicació del rei Joan Carles en favor del seu hereu Felip, aquest hauria de saber aprofitar el corrent de simpatia amb què s’ha volgut interpreta­r l’abdicació del Rei com un gest voluntari, generós i magnànim.

Hauria de saber donar pas a una nova generació; prendre una primera decisió audaç i intel·ligent un cop investit, i manifestar la seva voluntat de fer un referèndum sobre el model d’Estat. Buscar i trobar, amb el consens de les forces polítiques actuals, els mecanismes legals que el fessin possible.

Amb una decisió valenta d’aquesta mena, que generaria respecte i simpatia, tindria moltes possibilit­ats de guanyar i així gaudir d’un suport democràtic a través de les urnes per al seu futur mandat. Millor en aquests moments en què la seva figura no està erosionada per cap error previ i abans d’haver de prendre decisions difícils en el futur pròxim sobre diversos temes conflictiu­s que, de ben segur, l’erosionara­n més que no pas l’enfortiran.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain