La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Entre l’americana i la jupa. Torna a repartir fusells.

2 Xiscleu com coiots enamorats. Clars, purs, d’una transparèn­cia perfecta. 3 La més vibrant de l’alfabet. Grup de llengües indoeurope­es poc documentad­es que comprengué les llengües dels vènets, dels messapis i, potser, dels filisteus. Autoritat eclesiàsti­ca que ens empeny a repetir el seu nom. 4 Pot ser blanca o de foc. Que té tubercles. Nitrogen. 5 Romanc quiet al fons de la pista de tennis per tornar la bola del rival. Roca volcànica compacta i d’un color gris blavós o verdós que es parteix fàcilment en plaques. 6 Dia sense albada. Corda gruixuda i molt forta. Lluís Comes Salabert. Principi administra­tiu de la nostra era. 7 Agitem el vel. Fang rogenc que fan servir els artesans. Carpa escapçada. 8 Mulla perquè no mira. Na Margaret Mead quan perdia el cap. Salutació romana que la modernitat ha transforma­t en fèrria. Al nord de Ceilan. 9 Hi apliquem manetes. Arbre netejat de fulles mitjançant el simple mètode de passar-li la mà. 10 Enfonsats a les fondàries més insondable­s. Elevat com un jugador de bàsquet que pitja la tecla adequada. La més vibrant.

11 A la manera mauritana. Sol sonar per damunt del sol. Aixafa la primera lletra de l’alfabet. 12 L’univers sense l’afegitó poètic. Dolor muscular. Trucar surt bé de preu. 13 Sortegin. Camegem tot donant pernades.

14 Posseïdora d’uns bons darreres. Rebaixada de reputació.

VERTICALS 1 Alçaríem la mà oberta, l’aplicaríem a la bíblia i obriríem la boca. Amplària d’un vaixell en un punt molt determinat de l’eslora.

2 En Capone. Que succeeix de debò. Paguin. 3 Masses líquides i espesses en què es converteix el bol alimentari per la digestió gàstrica. Acostar-se. Ferrocarri­ls catalans. 4 Vistos i gairebé ataüllats. Paiu. 5 Ester Esteve Llopis. Marejades fins a la basca. Principi independen­tista. 6 L’ocellet, també conegut com a botxí, que sobrevola més xarxes. Sr anglès. Dolenta com ella sola. As.

7 Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. Temps de vent i de neu. Infiltrat en els rengles enemics. 8 Tasto el bon vi. Plantes herbàcies que relacionem amb el 21%. Glòria Esteban Domènech. 9 Ribes gens romàntique­s. Es decandí, probableme­nt davant d’un jutge. Constituei­x el medi ambient. 10 S’embolica en negocis difícils. Esberlant. 11 Substàncie­s cristal·lines constituen­ts de l’oli de julivert. Gola. Ermites gens llegendàri­es. 12 Disminueix­i la superfície lliure d’una vela. Operació de neteja. 13 Museu de dibuixos borrosos. Mur. En un cert sentit, triumvirat.

14 Rucada. Ferida de cop.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain