La Vanguardia

La força del sentiment

-

Amb freqüència llegeixo cartes de catalans dolguts perquè no se senten independen­tistes i creuen que per aquest motiu se’ls considera menys catalans. N’hi ha que tenen un currículum envejable de filiació i de defensa de la llengua i la cultura catalanes, i això no els evita sentir-se ara marginats al seu país. Jo no he sentit a dir mai a cap independen­tista que els no independen­tistes siguin menys catalans, el que sí que crec és que aquests últims se senten exclosos per la força d’una manifestac­ió que recorre actualment Catalunya de dalt a baix i de banda a banda. Això, i la certesa que determinat­s personatge­s públics i polítics siguin antiindepe­ndentistes perquè és incompatib­le amb el seu ranci espanyolis­me. Recorrent a un fàcil símil futbolísti­c, és impossible ser del Barça i simpatitza­nt del Reial Madrid o a l’inrevés.

Jo i uns quants més ens sentíem espanyols anys enrere i, a poc a poc, hem perdut del tot aquest impuls i ha aflorat en nosaltres un fort sentiment catalanist­a. No excloent, però sí absolut i per sobre de cap altre. La meva convicció pot tenir justificac­ions econòmique­s i socials lògiques, des d’un punt de vista subjectiu, però sobretot prové d’un sentiment que surt del cor i les entranyes.

Si aquests catalans no independen­tistes tenen la sensació que se’ls considera menys catalans, potser tenen un problema amb ells mateixos, però que no busquin culpables allà on no són. Simplement no senten la força d’un sentiment que sí que tenim els altres. I això no és ni bo ni dolent. AGUSTÍ BAS SERRA Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain