La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Netejant els plats amb posat hospitalar­i. N’augmenta la temperatur­a de manera musical. 2 S’omplen les butxaques. Edats de la lluna el primer dia de gener.

3 Begut. El del partit comunista era central. La nota musical més vàcua. 4 Soda que espanta les vocalistes. Us instal·laríeu entre el brancatge. Monarques iraquians dels d’abans. 5 Magnets. Fustes nobles i usades pels millors fusters. 6 Difús. Reposes a l’Urgell. Acaba com comença. 7 Escaire. Rica en alcohol. L’embarcació dels rics. 8 Edat incompleta. La península que ens acomboia. Xai molt apreciat pel moralista. 9 Relatiu a la senyora que ha perdut el marit. Corrues. 10 Cúmul. Mites sense cap ni peus. Cossos grecs ocults als cromosomes. 11 Típica actitud del paleta dropo. Malmetent la Divina Comèdia. Així es queda ella en veure els meus calçotets. 12 Avanci per l’hipòdrom a mig gas. Límit. Quaranta-nou romans. 13 Que té el color de la llimona. Noia en edat de merèixer. 14 Cobert per una finíssima capa de fang. Posat l’un al costat de l’altre per establir quines diferèncie­s hi ha.

VERTICALS 1 Les més esveltes de l’alfabet. Molt alt. Consonant que borda. 2 Subordinat de rei. Deixar el càrrec per pròpia iniciativa. 3 Cacera que no et permet vocalitzar. Endolcida. Raül Torres Gordillo. 4 El lloc públic on es buiden més bufetes. Que té la propietat de cremar. 5 El prefix que repeteix. Comença. Estri. 6 Proveït de bones galtes inferiors. No el fixi pas a la memòria. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 7 Símbol septentrio­nal. Navegaré per l’oceanograf­ia del tedi. La teva. El centre de l’acte. 8 Tingué por. Platja plena de grans. 9 Diguessiu la vostra com un moixonet. Pelada, rapada, esquilada. 10 Matrícula catalana, també a Internet. Alforges petites i quasi alfabètiqu­es que porten les haveries al llom. Pal de billar que apareix després que tinguem un tic. 11 Recobriu per galvanoplà­stia amb una finíssima capa d’acer. Perfumada a la italiana. 12 De tan alt no hi surt tot. Hi posi agafadors. El cosí de l’estruç. El metall més noble. 13 Causés sang. S’hi encaparrar­à. 14 Els més rucs de totes les cases. S’hi ajusta. El parlar mallorquí.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain