La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 8964

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Forado. Numeris les obres del criptògraf. 2 Una grega mit oculta a Roma. Xerris amb menorquins. La jota grega, pensa l’idiota. 3 Marit. Al final fallaven perquè no donaven la nota. El punt de màxim plaer sexual. 4 Fòsfor. Bèstia. Hi posen manetes. 5 Llenç que el sacerdot es posa a l’esquena, sota l’alba, per celebrar la missa. Xopi l’americana ameríndia. Animal mansoi, incapaç de perjudicar ningú. 6 Rebre sense re. Va rere el setzè. Gos alfabètic. 7 L’isolin. No captà pas l’atenció de ningú. 8 Cobrir un edifici o un terreny. Predecesso­r, tal vegada una mica brusc, del romà.

9 Quan és d’oli desprèn tranquil·litat. Universita­t Oberta de Groenlàndi­a. Predecesso­r peninsular. 10 Principi etimològic. Una de les terres rares, però no pas del mapa sinó de la taula periòdica. La flor de lis una mica agitada. 11 Escaire. Agredir algú a la sala de billars. Unió Ciclista Espanyola. Nitrogen. 12 Morat clar amb pronoms febles. Indústria que de vegades repixa. Dies sense principi ni final. 13 És quan beso que perdo el cap. Principi misteriós. Compost binari de carboni en el qual aquest element és unit a un altre d’una electroneg­ativitat semblant o menor. 14 Relatiu als terratrèmo­ls. Aquesta té forma allargada.

VERTICALS 1 Fa els darrers retocs abans del gran moment. Boniques com les abelles. 2 Estimació Objectiva Singular. Cinquanta per cent. Visir sense cap ni peus. 3 Res no és. Digeribles. En un cert sentit, aquesta no té companyia. 4 La part de la cara més en boca dels meteoròleg­s. Individu d’un poble preromà que donà nom a la província romana de Lusitània. Mulla perquè no mira.

5 L’única humitat que trobem en un desert. Ho estira en el temps o en l’espai. La nota musical més personal. 6 Oral però sense vocalitzar. Fruit abundant. Que imita el rebot d’unes paraules que obtenen ressò.

7 Conjunts d’olles. Aquests territoris són de pagès. 8 Accidentad­a que no ha rebut cap mena de seqüeles. Engegui. Ens cal per respirar.

9 Xavier Sales Aramburu. Ho torni a clissar. És quan bec que m’agito.

10 Iode. El fet d’arriscar tots els recursos que li resten al jugador en una sola jugada. Artèria que s’origina de l’artèria poplítia i que es distribuei­x pels músculs poplitis i del tou de la cama. 11 Fan confiança. Vagaregi com el gran De Luca. Embarcació menor de pesca. 12 Fer-la vol dir buscar excuses per no actuar. Moneda russa. Baix en nicotina.

13 Pit mig tapat. Encantes. Al nord de l’antiga Iugoslàvia. 14 L’acció de donar sortida al líquid contingut en un recipient. Cabellera de cavall.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain