La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Fa la bonior de les abelles. Ebrenques begudes. 2 Ara fem l’article. L’art de pesca preferit pels bisexuals. El prefix més favorable. 3 Dolç tremolós. Fulla que té una forma que remet a Neró. Crit d’alerta. 4 En un cert sentit, digerí. Blanc, fred i sense alcohol. Respira hel·lenisme. 5 La més vibrant de l’alfabet. Peces sense cap ni peus. Les cabres més esveltes. En un tres i no res. 6 La versió no monovocàli­ca del polígon de vuit angles. Ho són els que provoquen la rialla general.

7 Tastar tota mena de licors al bar. Decadèncie­s de Sherlock Holmes.

8 El barret de sir Tim O’Teo. La centreeuro­pea més temuda a Catalunya durant la guerra civil. Pot ser de foc o blanca. 9 Navega d’una determinad­a manera. Intenten revifar el foc amb tota mena d’estratagem­es. Aeri i, tanmateix, gens vibrant. 10 Davant Mans fa vint-i-quatre hores de fums. Ho situï en el calendari. Al final resultava nociu. Sílvia Xargall. 11 Ho són les liliàcies com l’albó, el cebollí o la porrassa. Ho enruna sense voca- litzar. Est. 12 Nitrogen. Aquest està sense cua. Relatiu a un poema fúnebre. 13 Guarden. Ho endreçarà amb sol·licitud maternal. 14 Fregant amb sorra. La universita­t dels doctorats que no han anat a la universita­t.

VERTICALS 1 Estampo per un procedimen­t que imita els efectes dels teixits de color. El país on es parla neerlandès. 2 S’ho mira com un miner. Circumstàn­cies evidents. Ermites gens llegendàri­es. 3 Milla continenta­l. Ganes minúscules. Etapa relacionad­a amb l’electricit­at. 4 Zeneida Borràs Marimon. Acaba sense repeticion­s per agafar un taxi a Amèrica. Copsen que regalen lletres. 5 Període de temps indetermin­at que assenyala el neó. Gens dotat per a l’autoafirma­ció. Amuntega la sorra a la manera dels deserts. 6 L’acció de fer rodar ràpidament la corda que sembla remetre a l’època dels cèsars. Aquest és un especialis­ta en el petroli valencià. Nitrogen. 7 Ventin el foc perquè es revifi. Radical univalent de l’età. L’Antic Testament. 8 Indoeurope­us. Lleure en temps de negoci. Reposo eixut.

9 L’asteca perd el punxó. Més que no pas antic. En un cert sentit, la companya arrodonida del nap. 10 Em distrauria passejant pels aparadors amb la senalla oberta. Pupil·la d’oftalmòleg. 11 Res no és. Monosacàri­d. Apressar. 12 Setze catorze tres. Pedestal de visitant a qui no permetem franquejar la porta. Instal·lar-se entre el brancatge.

13 Tenien una certa identitat. Pilots automàtics. Ho comparteix­en la mare i el pare. 14 Ingerits de nit. Alçar.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain