La Vanguardia

El millor per a Espanya

-

M’adreço als catalans que teniu les vostres arrels en altres indrets d’Espanya, parleu català o castellà, nascuts aquí o allà, que quan us plantegen una Catalunya separada d’Espanya sentiu que és una decisió difícil. Aquí heu fet possible un futur per als vostres fills i néts, però sentiu que els catalans esteu sent maltractat­s per mitjans que fomenten l’odi. Allà hi teniu els vostres orígens, potser família. I la idea d’una frontera entremig us neguiteja.

Crec que si voleu el millor per a Espanya heu de votar independèn­cia. I encara que això us sembli una traïció, no ho és. Perquè Espanya no pot continuar així, amb tota la riquesa en mans de les famílies de sempre, on els grans negocis i infraestru­ctures es decideixen a la llotja del Bernabeu; on l’economia productiva és substituïd­a per l’especulati­va; on l’estructura és absolutame­nt radial, al servei del melic del món. I això cap nou partit ho canviarà: en pocs mesos han moderat el seu programa, àvids d’accedir al poder. Recordeu l’evolució del PSOE dels anys vuitanta? Van passar de l’esperit regenerado­r a la corrupció més indigna i al terrorisme d’Estat.

I què hi té a veure la independèn­cia de Catalunya? Molt. Igual que la pèrdua de Cuba va provocar una inquietud regenerado­ra a Espanya, ara es produirà un efecte semblant. Sense Catalunya, Espanya s’haurà de repensar de dalt a baix.

És clar que a Catalunya també hi ha corrupció. Cert, però lligada a empreses i famílies que viuen del BOE i que són unionistes, perquè fora d’Espanya se’ls acaben els privilegis.

JOAN MOLLÀ BERNADAS

Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain