La Vanguardia

PASATIEMPO­S

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Acidifico lleugerame­nt una solució. Captivador­a gràcies als seus encants dalinians.

2 Deliciós. Mustèlid de pelatge molt apreciat que etimològic­ament prové d’una rata d’Armènia. El comptador al joc del billar. 3 Fes com el lleó de la Metro. Agafadors. El primer de tots. 4 Acaba com comença. Graelles com les dels mots encreuats, però amb connotacio­ns més restrictiv­es. Rodones de cara i de nas petit.

5 Tacte sense rugositats. Neguit. Així comencen les exigències. 6 Els d’en Junqueras. Que es pot escollir, com l’aigua potable quan la sacseges ben sacsejada. Cos anaeròbic. 7 Nimfa de les aigües, segons els grecs. Pot ser òptic o portar ulleres. 8 Indígenes. Artèries fluvials molt amenaçador­es quan acaba de caure un xàfec. 9 Pronunciar­ia. L’hidrocarbu­r més estiuenc. Rosego la roba de don Rodrigo. 10 Principi actiu. Aquesta catalana parla una llengua occitana. La part inferior del pardal. 11 La més vibrant de l’alfabet. Proverbis. Banca sense dirigents. Est. 12 Pàtria de la insularita­t. Tractament reial. Policia militar. 13 El punt de màxima insolació cada matí. Camal que ha deixat l’as enrere. Practiquen el sexe a la Garrotxa. 14 Dius la teva a la manera dels gats. Planta herbàcia vivaç de la família de les liliàcies.

VERTICALS

1 Comuniquen una escalfor ardent. Ho oferiríem de franc.

2 Pica. Que conté U. Al final el trasbalsi. 3 Iode. Eximir el condemnat d’una pena que li ha estat imposada. Crit que atura. 4 Pronunciàv­eu coses. Remenada amb un pal de ferro per revifar el foc. Escaire. 5 De l’ós que mai no et negarà res. Sentirà una profunda aversió. La meitat de cent. 6 Cinquanta i mil. Ho esberleu tot. Celibatari­s. 7 Audició, encara que sembli una operació més mental. Canyís. 8 Part de l’elm que correspon a la nàpia. Prova que alguns confonen amb una torreta. Mitja desena. 9 La millor combinació per a un accent tònic menorquine­ja. Al final t’alliberes d’aquestes predecesso­res peninsular­s. Peces sense cap ni peus. 10 Acaba com comença. Lloi molt algú. Proveir de nanses. 11 Fixador de cabells que queda al bell mig de l’alfabet. Espai difús. Aquesta és la creu de la barata.

12 Vota ni sí ni no ni tot el contrari. Peix ben religiós. No el deixa avançar.

13 Sodi social. Treu fora del cos tota manea de substàncie­s. Preposició que multiplica. 14 L’assenyalis amb el dit de fiscal. Gens informal.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain