La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Combatre les arrugues per la via ràpida. Que manca de caràcter, tal vegada com un famós jugador portuguès. 2 De la localitat més saborosa de la Safor. Rampinyada. 3 Carril amb descomptes. Prepari el forn per a coure-hi pa. Iridi.

4 Les robes més fines. Recipient de llauna per guardar-hi oli. Comença a erigir l’estàtua. 5 Senyores indoeurope­es que figuren a tots els horòscops. Bufem, com el vent del nord.

6 Funciona. Va pasar a ran de terra. Al nord de Rússia. Avisa de la pèr- dua de la targeta de crèdit. 7 Est. Realitat Virtual. Brolla sobtadamen­t. 8 Capes pigmentàri­es i vasculars dels ulls situades entre l’escleròtic­a i la retina. La part inferior del bust. El mallorquí. Principi actiu. 9 Que es repeteix cada any. Salvador Brotons Baquero. Fiord a la gallega. 10 Associació de criminals dubitatius. Na Cloè quan perd el cap. Embellir a còpia d’arreus. 11 Extraient del subsòl. Diem el nom del porc. As. 12 Ens cal per respirar. Composicio­ns poèticomus­icals. T’exclamis

com una granota. 13 Aptitud musical dels que tenen denominaci­ó d’origen. Amistançad­es. L’edicte del tsar. 14 Dissipada. Va per la muntanya com una cabreta.

VERTICALS 1 Dúieu la foto del representa­nt d’una associació encarregat de fer les declaracio­ns públiques. Mancat de peus. 2 Entrega un paquet de quatre-cents grams. Deixo buida una plaça a l’escorxador. Pinyol. 3 El deixi sol i ben sol. Pagat en qualitat de renda. Mitja desena.

4 Al bell mig de l’envà. Conserveu les figures geomètriqu­es. Arribada al món amb un llibre de Carmen Laforet sota el braç. 5 Els peus de molts porters bascos, com Urruticoet­xea. Bo. Recull de salms, no pas de salts. 6 Poden ser belles o marcials. Ho conec. Ara fem l’article ponentí. El símbol més meridional. 7 La més vibrant de l’alfabet. Conjunts d’estris per a la feina. Tem haver perdut els símbols de la seva fe. No és pas de la corda dels sentimenta­ls. 8 Esparvers als Pastorets. Comença a arengar el pare i la mare perquè es posin casc.

9 Agafar-se a un ferro roent amb les dues mans. Grava grossa emprada en les naus com a llast. 10 Unitat de capacitat elèctrica. Glaceu les ribes de l’Ebre. Res no és. 11 Principi inigualabl­e. Tenies una certa identitat. Banyegui el protagonis­ta de Casablanca. 12 Gall escuat. Al final ho negui. Remugament­s. 13 Acceptaré una herència tot dient ah. Fa créixer la població ovina. Vaca tibetana.

14 Pedestal de cantant de festa major. Màscara.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain