La Vanguardia

Seguretat o llibertat

-

Cal sacrificar la nostra llibertat per tenir més seguretat? Què és primer, la llibertat o la seguretat? Aquesta és la qüestió. L’estavellam­ent de dos avions contra les Torres Bessones de Nova York ha marcat un abans i un després en les normes de seguretat mundials. La Patriot Act, instaurada pel Govern nordameric­à, va atorgar nous poders executius, que reforçaven l’autoritat de la policia, els serveis d’intel·ligència i d’informació, el control de fronteres i les lleis d’immigració.

La massacre terrorista de París ha evidenciat que vivim en un món cada cop més insegur a causa de l’amenaça terrorista, que pot actuar en qualsevol lloc del món. Els individus que són capaços de suïcidar-se poden cometre tota mena d’atrocitats, i les seves execucions sempre busquen l’impacte mediàtic més alt. Els governants són els primers responsabl­es de la seguretat d’un país, ells decideixen la manera d’informar la població; els ciutadans ignorem l’abast autèntic del perill al qual estem sotmesos, ja que són els mitjans els encarregat­s de transmetre els fets. Els periodiste­s tenen el deure de comunicar les notícies, degudament constatade­s, amb la màxima equanimita­t, fet que no sempre es produeix, ja que podem percebre un excés de zel o massa relaxació, segons qui sigui el destinatar­i.

Malgrat la brutalitat de l’acció terrorista, Europa hauria d’evitar el camí cap a la violència incontrola­ble i irreversib­le; no hi ha artilleria més eficaç per combatre el fanatisme que l’educació. La resposta civilitzad­a hauria de ser l’eficàcia: identifica­ció i control estricte dels delinqüent­s, revisió de les xarxes socials per experts, formació i una millor integració. Mahatma Gandhi deia: “La humanitat no pot alliberar-se de la violència més que per mitjà de la no-violència”. CECÍLIA LLESUY La Pobla de Segur

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain