La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Un dels formats més hospitalar­is de consumir patata. Remaves enrere tot pendent dels espies nord-americans. Per damunt del sol, a Califòrnia. 2 Escaire. Que serveix més que en Iogui. Desvïin fons. 3 El temps previ a la sortida del sol. Rajada com una ferida.

4 El nom català de nen més fluvial al nord d’Àfrica. Mancat d’atributs per intimar amb la reina. Defunció. 5 Les beceroles. Resteu fidels a unes qüestions que tenen les seves conseqüènc­ies. Est. 6 S’acosta, baixa. Membrana fina, transparen­t i resistent que constituei­x la capa interna del sac embrionari en què es desenvolup­en els embrions. Esquer.

7 Reietó àrab. Permís temporal que un superior dóna a un inferior perquè aquest s’absenti de la seva jurisdicci­ó. El plumífer dels rodolins en joc. 8 Nitrogen. Arrangen. Camí tortuós d’embriac. 9 Corco. Xàfecs.

10 Medalla d’argent a la cursa pronominal. Avancéssim per l’aigua. Dia sense albada. 11 Al final, els avïis. Flassada que pot formar part

d’una locució adverbial. Que s’encén fàcilment. 12 El deixeu per mort. Presó, també. Nitrogen. 13 Li torna a perdonar els pecats. Ho oferiré de franc. 14 De l’or. Aixeca la bandera per l’asta. La jugada definitiva dels escacs, encara que no llueixi.

VERTICALS 1 Volaven sense motor. Barretina asiàtica. 2 El primer de tots. Tastem a glopets el vinet que li vam regalar. Paguem prou per rescabalar-lo. 3 Moneda russa. Siau escapçats. Transpirar. 4 La lletra grega més explosiva. Practiquen sexe amb la llanera solitària. Localitat alacantina que té nom d’impost.

5 Ens ho empesquem. Perdre’l és com perdre el senderi. 6 Codi que obre moltes portes. La filla de la tieta. Crit d’alerta. 7 Al darrere del camió. Arribà al món. Inclinat.

8 Resclosa de poca alçària que hom fa en rius i en rierols per aturar les aigües i fer-ne pujar el nivell. Traspassa la carn amb un punxó. Sofre.

9 Mitja desena de triomfador­s. Recobreix per galvanoplà­stia les planxes de coure. Les cabres més esveltes.

10 Agitem el gec del pastor. Combati la brutícia. La part posterior de la barbacoa. 11 Que té flors masculines i femenines en una mateixa inflorescè­ncia. Se submergien. 12 Aquesta conté sorra. Amb mil com aquest faríem el quilo. 13 Llengua parlada antigament en el territori lidi que sembla que pertany al grup de llengües de l’Àsia Menor. Abaixin el cap i obeeixin. Raresa d’ateu. 14 Reprovació completa. Peça teatral de caire còmic.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain