La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Ho emplenes. Comprengue­res el que et passava pel cap. 2 Soses sense os. Dignitat de cardenal. L’adverbi dels segons, amb reiteració en la buidor implícita. 3 El primer de tots. Engraellat. Decepció per no complir les expectativ­es. 4 Aliment de ramats que pasturen. Ovella munyida a l’orri. L’adjectiu que sol descriure un jugador de bàsquet. 5 Adob de cutis. Tranquil·litzem, a cal mallorquí. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 6 Raresa d’ateu. Fem anar avall. Que pateix bues. 7 El pecat capital que figura a tots els llibres d’història irlandesa. Les aurores més valorades. A vosaltres, marines.

8 Dia negre negríssim. Enfangada mentre sona ‘L’estaca’. 9 Que es pot isolar. Viatgeu fins a Esterri. 10 Centúria. Roba que fa aigües. Les flors que traginen els renards. 11 Fa caure el cap de l’abadia. Esperits del bosc molt apreciats per les petroliere­s. Companys dels uts. 12 Déu del sol molt invocat als estadis de futbol. Imiti. La seva presència implica infecció.

Acaba com comença. 13 Fa la feina de Sant Martí. S’ho mirin. Davant T fa sindicat i davant I policia.

14 Comença a oscil·lar. Els teixits que traginen els mandrils. La via excrementí­cia.

VERTICALS 1 Se situaria en un espai polític proper a la CUP. Ataco les dents. 2 Mos anaeròbic. Atipa. Tavernes. 3 Iranià dels d’abans. Pasta de farina sense llevat. Principi d’icterícia. 4 Escaire. Radical univalent de l’età. Esclaus espartans que intentaven tocar les pilotes. 5 Neci i degollat. Timbal gros, dels que atabalen. Davant Max fa una pel·lícula enfollida. 6 L’instrument de vent més britànic. Impactareu. La més vibrant de l’alfabet. 7 Qui mena un terreny agrícola per contracte amb l’amo. Propi d’una bèstia salvatge.

8 La més trencadiss­a de l’alfabet. Penjoll de fruits. Descendent. 9 Viu a la diagonal de l’escaquer. Respiro entre hel·lenismes. Pals que no alimenten. 10 Fòsfor. El carrer principal que sol baixar fins a mar en les localitats costaneres. Instrument de diverses formes que serveix per a debanar troques. 11 Ràbia capital. Basc. La més menuda de les menudes. 12 Brodo en relleu sobre un drap. Lliteres amb dues barres horitzonta­ls per sostenir-les. Zeta capgirada. 13 L’era, el camp d’eres? SE a la brúixola. Coure. 14 S’amorria el bestiar. El pantà més transcende­nt en la històriad el rock català. Bons.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain