La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Obligat pel que mana. Feta pols després de treure els daus del gobelet. 2 Gran senyor de l’imperi otomà. Faig la verema tot escoltant ‘Al Vent’. Crit d’alerta. 3 L’associació de tennistes profession­als que controla el rànking. Toc de campana. Pallissa, sèrie de cops. 4 Et clavares una nata als autos de xoc. Els vegetals que remeten a les festes més interminab­les.

5 Coure. Doble obstacle a la francofoni­a. La grega del més idiota. Crit de sorpresa palindròmi­ca. 6 El gènere literari que practiquen les secretàrie­s. Passat. Res no és. 7 Garantia del compliment d’una obligació mitjançant jurament. Encoratjar. 8 Colla. Prego a cal joier. Petició amatent. 9 El primer de tots. Plantes de les umbel·líferes. Al final el coercí. Volem el cap de na Penèlope. 10 Artropatia crònica no inflamatòr­ia. Els pelen al zero.

11 Qui n’està tocat no hi toca. Associada. Empreses de treball temporal. 12 Monestir. Aquest ven menuts d’animal. 13 Al nord d’Itàlia. L’aparell metàl·lic que serveix per a destil·lar. Embelleixi un aeroport de París. 14 El

nombre d’apòstols. El torno a alliberar de qualsevol obligació amb la justícia.

VERTICALS 1 Pipa escapçada. Xut fort com una rajola de xocolata a la pedra. Pot ser ribonuclei­c o un comentari. 2 Destrossar, esmicolar, esclafar. Llenqueta de roba amb un petit trau cosida per la seva part superior a la part inferior de la pitrera d’una camisa. 3 Xumo. Malmetran allò que al final et regalaran. Creu. 4 Comença a oxigenar-se. La musiqueta que fa la seda natural quan la refregues amb les mans. El comte d’Orgaz perd el cor verbal. 5 Treure, al joc del tennis. Repetible. 6 Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. Oloro sense respirar. Mil milions d’anys. Lesionava algú de manera que en resultava impedit.

7 Enganya. De l’esquelet, o no? Mor per absència d’oxigen. 8 Estrènyer un nus. Peu compost de dues síl?labes, la primera breu i la segona llarga.

9 Moviment facial reiteratiu. Cantant d’òpera que té una imitadora a la cobla sardanista. Pronunciav­a el nom d’una antiga capçalera basca. 10 Principi imperatiu. Mig diàmetre. Tall fet en un tronc per assenyalar algun fet. A les portes de Bratislava troba la fi l’àrab.

11 Giravolta tot eructant. Mancada de religiós. En un cert sentit, salari.

12 As. Descens d’una deïtat a la terra i la seva encarnació en un home o en un animal. Columna o pilar solt, especialme­nt amb una inscripció recordatòr­ia d’algun fet memorable. 13 No cobreix les expectativ­es. Quan ho fa una criatura és que fa ganyotes i mostra ganes de plorar. 14 Imputar. Situat al rovell de l’ou.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain