La Vanguardia

Sequera apocalípti­ca?

-

Malgrat que no m’agrada dramatitza­r, la meva edat, la meva professió, viure en contacte amb la natura i altres petits coneixemen­ts em donen certs motius per utilitzar aquest terme.

Fugint de la calor insuportab­le i aprofitant les vacances, he decidit buscar llocs més frescos per poder llegir sota l’ombra de qualsevol arbre, sota algun núvol i descobrir nous paisatges.

Un sol roent i rabiós, un cel massa net, m’han acompanyat durant tot el camí, rumb al nord. Finalment, algun lloc he trobat, certament, però de tornada a casa, vorejant el setembre, les temperatur­es són tant o més altes que quan vaig marxar, i també la meva angoixa pel que he trobat més enllà dels Pirineus: cues de cotxes carregats, amb avis i nens, tornant de vacances fent taps a l’autopista buscant una ombra impossible. Les notícies: més de vint departamen­ts francesos en alerta roja per altes temperatur­es, algunes mai assolides. Un vent que ho acaba d’assecar tot. Incendis provocats sense cap mena de càstig pel culpable. Rieres buides, boscos extensos amb arbres demanant pluja o malalts. Ocells morts amb els becs oberts...

El canvi climàtic està alterant la freqüència estacional de les pluges, la terra s’està convertint en un roc compacte que quan plou –darreramen­t de forma intensa– l’aigua rellisca i no hi penetra.

He buscat consol entre la gent gran del poble. Ells tampoc no ho entenen, no havien vist mai temperatur­es tan altes passada la Mare de Déu d’agost.

Els homes estan maltractan­t la Terra, em diuen, i en comencem a pagar les conseqüènc­ies. LOLA ARPA Peratallad­a

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain