La Vanguardia

L’espectacle està garantit

-

La 26a edició del Concurs de Castells, que tindrà lloc els dies 25 de setembre a Torredemba­rra i els dies 1 i 2 d’octubre a Tarragona, reuneix tots els ingredient­s per convertir-se en una diada memorable. L’ambició d’unes colles que al llarg de la temporada han demostrat un gran estat de forma fan preveure tres jornades plenes de grans castells. Si l’eslògan promociona­l del certamen, “L’espectacle casteller més gran del món”, pot sonar presumptuó­s, tot fa presagiar que en aquesta ocasió serà més descriptiu que mai.

Els castells són una activitat singular. Les prop d’un centenar de colles existents coincideix­en cada cap de setmana en desenes de diades amb objectius diferents. En alguns casos, impera el vessant festiu. En d’altres, s’apro ta per rodar gent novella en posicions clau. És en les actuacions importants on les colles proven el bo i millor del seu repertori, mirant de superar la colla rival o, en la gran majoria de casos, simplement superar-se a un mateix. Les diades se succeeixen sense cap altre reglament que el costum i l’ortodòxia.

La singularit­at del Concurs de Castells rau en el fet que, excepciona­lment, un cop cada dos anys les colles es posen d’acord per actuar conjuntame­nt sota un paraigua normatiu: hi ha una taula de puntuacion­s, un jurat i una classi cació nal. A partir d’aquí, mentre algunes colles lluitaran amb totes les seves forces per a la victòria nal, d’altres es mobilitzar­an massivamen­t per gaudir de la festa. Totes, però, compartira­n les ganes d’apro tar una diada propícia, amb totes les camises disponible­s i grans assajos al darrere, per provar els seus millors castells. I si els castells són bells per ells mateixos encara millor són les emocions que poden desencaden­ar en una plaça plena de gom a gom. L’espectacle, per tant, està garantit. Les entrades per a la jornada del diumenge 2 d’octubre es van exhaurir ràpidament, però en el moment de la publicació d’aquest especial encara queden algunes localitats per a la jornada del dissabte a Tarragona. La primera actuació, a Torredemba­rra, és d’accés lliure.

Si parlem de competició un dels principals punts d’atracció és clar que és la lluita per la victòria. En aquest sentit un termòmetre sempre fiable de les aspiracion­s de les colles grans és repassar la diada de Sant Fèlix de Vilafranca del Penedès, que cada 30 d’agost reuneix les millors colles del moment. Aquell dia els Castellers de Vilafranca van reiterar la seva excel·lència després de descarrega­r castells com el 3 de 10 fm i carregar, per primera vegada en el seu historial, el 4 de 10 fm. Però també la Colla Vella dels Xiquets de Valls va ser capaç de completar dos colossos com el 3 de 10fm i el 4 de 9 sense folre. Fins i tot la Joves de Valls va presentar credencial­s carregant el 4 de 9 sense folre. Tenint en compte el que s’ha vist en aquesta temporada, els Castellers de Vilafranca són novament favorits per assolir el vuitè triomf consecutiu, però la distància respecte la Colla Vella s’ha reduït a la mínima expressió. Els caps de colla de les agrupacion­s favorites reservaran les seves cartes ns a darrera hora però és molt probable que, per alçar la piràmide dels campions, s’hagin d’assolir diversos castells del Grup 7, els de màxima di cultat.

Les proves realitzade­s al local en exigents assajos conformara­n les bases dels programes de cada colla, però l’encert en l’estratègia també pot jugar el seu paper. El sorteig de l’ordre d’actuació celebrat a principis de setembre va establir que la Colla Vella dels Xiquets de Valls serà l’última de les colles favorites a actuar i disposarà, per tant, del teòric avantatge d’actuar coneixent els altres resultats. Tanmateix, actuar primer, si bé obliga a ensenyar abans les cartes, també permet marcar el rumb de la diada i traslladar la pressió.

El Concurs de Castells ofereix múltiples punts d’interès casteller més enllà de les intencions de les màximes favorites. Dues colles com la Colla Jove Xiquets de Tarragona i els Castellers de Sants ja han assolit castells de gamma extra en el que portem de temporada i aspiren a

El bon estat de forma de les colles al llarg de la temporada augura tres actuacions d’alt nivell

millorar els seus registres, fet que els permetria aspirar al podi si punxés alguna de les grans. Si es compleixen les previsions totes les colles participan­ts en la jornada del 2 d’octubre provaran, com a mínim, un castell de 9 per primera vegada en la història del certamen.

Un dia abans, el dissabte 1 d’octubre per la tarda, la Tarraco Arena Plaça (TAP) acollirà 20 colles en una actuació en què, si bé no es decidirà el guanyador del Concurs, també farà les delícies de l’aficionat en un ambient més relaxat. Tenint en compte la trajectòri­a aquesta temporada de colles com els Xicots de Vilafranca, els Marrecs de Salt o els Castellers de Sant Cugat, és probable que es vegin diversos castells de la gamma alta de vuit i, fins i tot, algun castell de nou pisos. La jornada també comptarà amb la participac­ió dels Xiquets de Hangzhou, una colla xinesa que amb només sis anys d’existència ja ha estat capaç d’aixecar castells de vuit pisos. Els asiàtics ja han actuat en alguna ocasió a Catalunya, però aquesta serà la primera oportunita­t que tindran de participar a la gran festa castellera amb igualtat de condicions que la resta de colles participan­ts.

L’intens cap de setmana casteller tarragoní es complement­arà amb diferents activitats paral·leles. El mateix dissabte al migdia quatre colles es donaran cita a la plaça de la Font en una exhibició ben singular, ja que totes les participan­ts provindran de fora de l’Estat: els Castellers of London, els Castellers de París, els Xiquets de Copenhague­n i els Castellers d’Andorra, demostrara­n que les piràmides humanes no n’entenen de fronteres. A dos quarts de dotze de la nit l’orquestra Cat Rock omplirà de música i festa la Capsa de Música de l’antiga Tabacalera en una revetlla adreçada a castellers, acompanyan­ts i tothom que tingui ganes de passar-ho bé. I durant tot el cap de setmana l’exterior de la Tarraco Arena Plaça acollirà una zona village que comptarà amb estands de diferents empreses i entitats que ofereixen productes relacionat­s amb el món casteller i d’una pantalla gegant des de la qual no perdre cap detall de les diades.

Per tenir-ho tot enllestit per l’ocasió, la ciutat de Tarragona, que aquest mateix dissabte acomiada les festes de Santa Tecla, ja fa temps que prepara la cita ns al màxim detall, i és que des de la primera vegada, l’any 1932, i recuperat l’any 1980, la ciutat no ha fallat mai i cada dos anys es posa a prova per complir al màxim amb aquest esdevenime­nt únic.

El dispositiu sanitari, l’atenció als prop de 300 periodiste­s, la coordinaci­ó amb la retransmis­sió televisiva íntegra i en directe que oferirà la Xarxa de Television­s Locals…són només alguns exemples del que es ve preparant des de fa gairebé dos anys, quan vam tancar el darrer Concurs. Sempre s’ha intentat tenir cura d’un esdevenime­nt que, edició rere edició es fa més gran, però sense perdre el seu caràcter tradiciona­l i popular. El pressupost total puja a prop de 400.000 euros, dels quals aproximada­ment una quarta part provenen de patrocinad­ors i la xifra restant l’aporta l’Ajuntament de Tarragona, organitzad­or de l’esdevenime­nt. Bona part d’aquests diners, al voltant de 150.000 €, es repartiran entre les 45 colles participan­ts.

Tarragona serà l’epicentre casteller el primer cap de setmana d’octubre, però el XXVI Concurs de Castells començarà aquest diumenge 25 de setembre a Torredemba­rra. Per segona edició consecutiv­a, la plaça del Castell donarà el tret de sortida amb el certamen amb una actuació que aplegarà 13 colles que assegurara­n esforç, passió i diversos castells de la gamma alta de set. Entre els participan­ts destaquen agrupacion­s com els Castellers de Figures, els Castellers de Badalona, els Al·lots de Llevant i els Castellers del Riberal, que des de fa 20 anys planta castells des de Baó, a la Catalunya Nord. Com a novetat, en cas de pluja l’actuació es traslladar­ia de la plaça del Castell al pavelló Sant Jordi, escenari alternatiu que s’ha trobat després que fa dos anys l’aigua obligués a deixar a mitges la diada. Cal recordar que les actuacions de la TAP també estan garantides independen­tment de les previsions meteorològ­iques, ja que la cúpula de l’antiga plaça de braus es pot tancar i obrir fàcilment.

Tenint en compte l’alt nivell de les

colles castellere­s i les previsions ambicioses, i amb l’objectiu d’agilitzar el ritme de la diada i moderar-ne la durada, enguany s’han impulsat un seguit de canvis a la normativa. El més destacat és la implantaci­ó de les anomenades “rondes encavalcad­es” que trenquen amb l’hàbit del que es veu habitualme­nt a les places. Quan una colla fa un peu desmuntat normalment disposa d’un temps prudencial per prendre aire, revisar les mides de la pinya i tornar a enlairar el castell. En canvi a les tres jornades del Concurs si una colla desmunta un peu actuarà tot seguit la següent agrupació segons l’ordre establert i, només aleshores, tornarà a ser el torn de la colla que havia deixat a mitges la seva construcci­ó. Els dos videomarca­dors gegants instal·lats sota la cúpula de la Tarraco Arena Plaça oferiran informació constant sobre l’ordre de la diada perquè tots els assistents sàpiguen en quin moment qui actua i qui ho farà a continuaci­ó.

Aquesta mesura es complement­a amb la implementa­ció d’uns temps màxims per muntar la base de cada castell, que oscil·laran entre els 4 i els 5 minuts segons la seva di cultat. D’aquesta manera es pretén evitar que hi hagi llargs temps morts a la plaça. Comptant amb la complicita­t de les colles es busca, per tant, trobar un punt d’equilibri entre el temps necessari per preparar unes construcci­ons complexes i la comoditat de l’espectador i dels propis castellers.

Si els canvis en la reglamenta­ció volen evitar que la durada de la diada sigui protagonis­ta, també s’espera

Es recupera la faixa d’honor,un element que es va lliurar a les enxenetes de les colles guanyadore­s els anys 1932 i 1933

que el públic i les colles també siguin notícia per contribuir a crear un gran ambient casteller. El Concurs estrena el lema “Rivalitat, Progrés, Respecte”, títol d’un dels vídeos que s’han pogut veure en el tram central de la temporada en la programaci­ó castellera de la Xarxa de Television­s Locals i on castellers d’una desena d’agrupacion­s diferents comparen la rivalitat que existeix al fet casteller amb altres rivalitats històrique­s dels camps cientí cs, esportius o culturals. La conclusió? Que la rivalitat no és dolenta per ella mateixa, sinó que estimula la sana competènci­a. Aquest esperit s’espera que s’escampi tant per les pinyes de les colles com per les graderies. Entre públic i castellers es calcula que el diumenge la TAP pot aplegar gairebé 13.000 persones.

Una altra de les novetats destacades és la recuperaci­ó de la faixa d’honor, un element que es va lliurar als enxanetes de les colles guanyadore­s de les dues primeres edicions del certamen. Aquelles faixes, guanyades l’any 1932 per la Colla Vella dels Xiquets de Valls i l’any 1933 per la Colla Nova dels Xiquets de Valls es troben exposades, ns al 30 de setembre, conjuntame­nt amb la preparada per a aquest certamen.

Per a aquest 2016 també s’ha recuperat una altra iniciativa, si bé molt més recent. Es tracta del concurs que premiarà els millors grups de grallers i timbalers de les colles participan­ts. Un jurat format pels especialis­tes com Xavier Orriols, Josep Ricard Martí Pinyu, David Morlà i Roser Olivé escoltaran atentament la música que acompanyi els castells i valoraran aspectes com l’a nació, els equilibris de volum o la precisió a l’hora de tocar l’aleta. Les tres formacions musicals guanyadore­s es repartiran 1.200 €, 800 € i 500 € respectiva­ment.

Les gralles i timbals no seran els únics protagonis­tes musicals del Concurs de Castells. El certamen també ha recuperat L’Himne del Casteller, una composició del mestre vendrellen­c Jaume Vidal que es va estrenar a mitjans dels anys 70 del segle passat. Amb els nous arranjamen­ts de Jordi Molina el grup de grallers So Nat ha enregistra­t novament la peça, que té una segona versió amb veu de Salva Racero, cantant dels Lax’n’Busto. La cançó es va reestrenar el passat 10 de setembre coincidint amb el sorteig de l’ordre d’actuació i ubicació a plaça del Concurs i tornarà a sonar a les tres jornades del Concurs. “De gegants ens diu la història / A la plaça bull la sang / En lem-nos a la glòria / Entre tots fem-la més gran”, diu un dels fragments d’aquest himne. Un total de 45 colles buscaran el cel, la glòria i fer els castells més grans possibles.

 ??  ??
 ?? Fotos: David Oliete - Ajuntament de Tarragona ??
Fotos: David Oliete - Ajuntament de Tarragona
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: David Oliete - Ajuntament de Tarragona ??
Foto: David Oliete - Ajuntament de Tarragona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain