La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

-

HORITZONTA­LS 1 Liliàcia de fulles alternes i ovades, flors amb sis tèpals, en panícula, i fruits capsular. Ossos plans de l’anca que connecten el sacre amb el fèmur. 2 Figureta venerable. Remena. La part posterior de l’iglú.

3 Res no és. Cobreix el vàter. Tornaria a pronunciar allò mateix que ja havia declarat. 4 Al final, és laxa. Proposició que introdueix l’orador en el discurs, com si fos entre parèntesi. Topada brusca. 5 Carta barata. Les consonants dels embriacs. Esgarrapi. 6 Allò que relaciona les ampolles de licor i els termòmetre­s. Rotat, però sense fer soroll. Centúria. 7 Ester Omelles Manrubia. El cosí de l’estruç més temut pels ateus. Cabellera plena de cabells blancs. 8 Pagaments per aconseguir la Pax. Arbust amb flors de color blanc groguenc. A la vora de Kurosawa.

9 Arrenqui un tros de la camisa o escorpit en pelar un suro. Influrescè­ncia botànica que mena al lament. 10 Cruïlla entre l’erotisme i la pornografi­a. Dit de la línia que uneix els punts en què l’anomalia mensual de pluja té el mateix valor. De l’esquelet. 11 Quatre romans.

Tribunal Constituci­onal. Dallat i tal vegada enlluernat. Han perdut la porteria de rugbi. 12 Perfumat amb el patrocini del rei Baltasar. Que garanteix. 13 I. Veremada. Acaba com comença. 14 No se’n separin. Cobreixis les parets amb peces artístique­s que no són ben bé pintures.

VERTICALS 1 Cop de volant que implica un canvi sobtat de trajectòri­a. Els alliberava d’alguna opinió. 2 El cap de l’Eduard. Poden ser de fruita o contra la tos. Roba com el xeviot sense valencià. 3 Giravolta com una baldufa fins a una base militar nord-americana. Piqui amb un martellet de jutge. Jardí que no ens apressa. 4 Qui n’està tocat no hi toca. És quan beu que perd el cap. Capen amb dinàmica militar.

5 Cobreixis. Treu la moca d’un animal mort. El punt de màxim plaer sexual.

6 La més vibrant de l’alfabet. Hi posem nanses. Principi d’immensitat. Trucar quan surt bé de preu. 7 Na Bea ha quedat decapitada. Pigments blancs també coneguts amb el nom de ‘blanc de plom’. El patidor el porta al cor. 8 Mescla gasosa que es produeix en moltes mines de carbó i que amb l’aire constituei­x un explosiu de forta potència. Obrin les finestres per netejar les habitacion­s. 9 Remes enrere. Cuc entortolli­gat. Del dret és celibatari i del revés mena a Rayuela. 10 Remouen la dot. Fa una ofensiva notable. En un cert sentit, desperfect­e. 11 Pariran els ovins. Paraula insultant. 12 As. Trencament­s. Un dels productes fàl·lics de l’horta. 13 La flor dels ingenus. Ballat. Iode. 14 Xopat. Facin un karaoke. La carta que va per damunt del rei.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain